LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
I profesori vole gaming

Razvoj esporta na fakultetima još ovisi o studentima, no profesori ih sve više podržavaju u tome

Dok neki fakulteti podržavaju esport i imaju opremljene učionice za gejmanje, na drugim fakultetima situacija nije takva.

Dok neki fakulteti podržavaju esport i imaju opremljene učionice za gejmanje, na drugim fakultetima situacija nije takva.

Završila je druga disciplina druge sezone Student Esports Tournamenta. Poredak na tablici sada je upotpunjen bodovima koje su timovi ostvarili u Rocket League-u.

 

Pobjednik Rocket League discipline u S ligi je FER koji je u finalu izborio pobjedu nad svojim vječnim rivalom, TVZ-om. Slijedi ih splitski FESB kojeg prati zagrebački FSB. U A ligi, finalna borba se odvijala između Fakulteta informatike Pula, poznatijeg kao FIPU i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu. Pobjedu je odnio FIPU, a na trećem i četvrtom mjestu ove discipline nalaze se riječki RITEH te osječki MATHOS.

  • Ukupni poredak nakon dvije discipline u S ligi sada je sljedeći:  1. TVZ; 2. FER; 3. FESB; 4. FERIT; 5. Algebra; 6. FSB; 7. UNIN; 8. FOI.
  • Ljestvica za A ligu izgleda ovako: 1. FIPU; 2. VVG; 3. PMF ST; 4. MATHOS; 5. RITEH; 6. TFPU; 7. RIT; 8. PMF ZG.

Kao i svakog tjedna, uigranom dvojcu voditelja SET-a – Tetki i Njoletu, u studiju se pridružuju gosti koji cijelom natjecanju daju svježi pogled na turnir. Ovog tjedna u ulozi castera pojavio se Don Risotto; popularni Twitch streamer s velikim iskustvom u igranje ovog esport naslova.

 

Osim njega, u goste su i ovog puta došli zaposlenici fakulteta čiji se tim natjecao toga dana. Tako smo imali prilike na live streamu gledati Maju Trstenjak, asistenticu s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Filipa Belobrka iz marketinškog odjela TVZ-a i Daria Bojanjaca, doktora znanosti s FER-a.

 

I dok Maja više nema vremena za gaming koliko bi htjela, Filip i Dario itekako su aktivni na tom polju. Filip uživa u PS4 naslovima poput Battlefielda i For Honora, a Dario za sebe kaže da je okorjeli RTS-ovac i da uživa u naslovima koji su stariji od pola sudionika SET-a, kao što su Starcraft, Starcraft II i Warcraft 3.

 

Ipak, slažu se u tome da je ovaj turnir odličan način kako aktivirati studente da se povežu i van nastavnih aktivnosti.

– Divno je vidjeti kako su studenti motivirani u izvannastavnim aktivnostima koje su zapravo srodne mnogim segmentima FSB-a, ali i vidjeti taj timski duh kojeg grade sudjelujući na ovakvim događajima. – kaže Maja, a Filip dodaje da se to ne odnosi samo na studente. – Svi mi predstavnici fakulteta zajedno smo gledali utakmice Rocket League-a i navijali svatko za svoj tim, što nam je bilo odlično novo iskustvo.

Po pitanju razvoja esporta na fakultetu Dario je komentirao kako FER jako podržava esport.

– Studenti imaju računalnu učionicu za esport turnire, a ekipa je dobro organizirana i usko surađuje s upravom oko opreme i sličnih pitanja. Dobar dio toga pokrenuli su pojedinci, no popraćeno podrškom fakulteta cijela se priča dobro razvija.

Ipak, to nije situacija na svim fakultetima, poput FSB-a.

– Esport aktivnosti naših studenata još su na neformalnoj razini. Kada bi se potencijalno i službeno oformili kao studentska udruga, studenti bi zasigurno dobili bolju podršku Fakulteta jer je gaming industrija dio naše strojarske profesije u različitim segmentima te će na taj način, osim dobre zabave, steći zanimljive vještine i znanja koje će im koristiti u daljnjem radu i nakon fakulteta.

Trenutno se na Student Esports Tournamentu igra treća disciplina – League of Legends, koju u ovom tjednu igra liga S, dok ćemo već sljedeći tjedan imati prilike gledati timove lige A na Summoners Riftu.

Live stream natjecanja može se pratiti na Twitch i YouTube kanalima SET-a, a više informacija o natjecanju nalazi se na službenoj web-stranici turnira.
FOTO: PRESS