LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Ubaci i ti”​​​​​​​

Prikupljaju se donacije za organizaciju košarkaškog susreta djece s invaliditetom

– Želimo da problemi i potrebe djece s invaliditetom postanu vidljivi, a istovremeno poručiti djeci s invaliditetom da jesu i moraju biti ravnopravni sudionici društva. – poručio je Damjan Lisska, glavni tajnik HSKUK-a.

– Želimo da problemi i potrebe djece s invaliditetom postanu vidljivi, a istovremeno poručiti djeci s invaliditetom da jesu i moraju biti ravnopravni sudionici društva. – poručio je Damjan Lisska, glavni tajnik HSKUK-a.

Danas, 3. prosinca, obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Tim povodom Hrvatski savez košarkaša u kolicima (HSKUK) poziva građane da daju svoju podršku humanitarnoj akciji Ubaci i ti za organizaciju košarkaškog susreta djece s invaliditetom Baskin što prije u 2021. godini. 

– Iznimno nas veseli pokretanje akcije koja ističe važnost uključivanja djece s invaliditetom u redovite sportske aktivnosti. Želimo da problemi i potrebe djece s invaliditetom postanu vidljivi, a istovremeno poručiti djeci s invaliditetom da jesu i moraju biti ravnopravni sudionici društva. Sportska inkluzivna aktivnost pravi je početak za to. Zato ovih blagdana ubacimo i mi i dajmo im da sudjeluju u životu, dajmo im da budu ravnopravni. – poručio je Damjan Lisska, glavni tajnik HSKUK-a.

Košarka je inkluzivan sport i za HSKUK, navode njegovi predstavnici, osnova rada i postojanja, stoga i glavno sredstvo za razvijanje društvene svijesti o pravima, potrebama i potencijalima osoba s invaliditetom te zagovaranja njihovog ravnopravnog uključivanja u sport.
– Planirani košarkaški susret Baskin svojim prilagođenim košarkaškim pravilima omogućava sudjelovanje djece bez obzira na vrstu invalidnosti. – ističu.
Akcija traje do proljeća 2021. jer HSKUK planira održati Baskin čim to budu dozvoljavale epidemiološke mjere u okolnostima pandemije COVID-19.
– Prema Registru osoba s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj živi više od pola milijuna osoba s invaliditetom, a čak 9% su djeca do 19 godina, odnosno gotovo 50 tisuća. Unatoč pozitivnim utjecajima koje sport ima na razvoj pojedinca, a posebice djece, porazna je činjenica da se tek 2% osoba s invaliditetom bavi nekim sportom. – navode iz HSKUK-a.
Također, iz HSKUK-a naglašavaju da su konvencijom Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom zajamčena sva dječja prava, no tu skupinu djece zbog zanemarivanja njihovih potreba na dostojanstven život i uvjete za aktivno sudjelovanje u zajednici često nazivaju nevidljivom djecom s nevidljivim pravima. Kažu da su prema toj UN-ovoj konvenciji osobe s invaliditetom one osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprječavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s ostalima.

Dodatne informacije o akciji nalaze se na službenoj stranici Saveza.
FOTO: PRAGMA KOMUNIKACIJE