LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Povijest pikada

Pikado – popularan sport iz vremena dinastije Tudor

Pikado je jedan od najpopularnijih sportova koji se nekad igrao u pubovima ili javnim kućama u Engleskoj. Danas osim Engleza u pikadu dominiraju i Nizozemci, a popularan je i u Hrvatskoj.

Pikado je jedan od najpopularnijih sportova koji se nekad igrao u pubovima ili javnim kućama u Engleskoj. Danas osim Engleza u pikadu dominiraju i Nizozemci, a popularan je i u Hrvatskoj.

Pikado je igra stara stotinjak godina, a danas je jedan od najpopularnijih i najraširenijih sportova koji se igra u cijelom svijetu. Najprije su ga prakticirali engleski konjanici tijekom treninga za turnire ili vojnih pohoda u srednjem vijeku. U današnjem obliku nastao je u 19. stoljeću kada se igrao u pubovima ili javnim kućama u Engleskoj. Posebice je bio popularan za vrijeme dinastije Tudor. Zanimljivo je kako je Anne Boleyn poklonila set pozlaćenih strelica pikada Henryju VIII.

Prvi tradicionalni turnir u pikadu započeo je 1927., već 1948. na turniru u Londonu sudjeluje preko 300 000 igrača, a 70-ih godina pojavljuju se prve nacionalne organizacije igrača pikada te Europska i Svjetska federacija.

Zanimljivo je kako postoji čak 2 432 902 008 176 640 000 različitih rješenja za 20 segmenata na ploči. Za redoslijed brojeva na pikado ploči zaslužan je stolar Brian Gamlin, a napravio ih je na način da smanji , odnosno preciznost. Primjerice, ako promašite broj 20, možete pogoditi broj 1 ili 5.

Tipovi pikada

Postoje dvije vrste pikada. U steel dart pikadu strelice s metalnim vrhom bacaju se u metu. Nekada se ta meta radila od pluta, a danas od sisala ili devine i veprove dlake. Druga vrsta je soft-tip ili elekronički pikado koji je nastao početkom 80-ih godina prošlog stoljeća. Tada su tradicionalne strelice metalnog vrha zamijenjene plastičnim vrhom, a ploča je postala perforirana plastična. Steel dart igra se većinom u Velikoj Britaniji, dok je elektronički pikado popularniji u ostatku svijeta.

Britanci su donedavno dominirali u pikadu, posljednih godina ugrožavaju ih Nizozemci. Najpoznatiji igrači dolaze upravo iz tih zemalja – Englez Phil Tylor koji je s ukupno 15 titula svjetskog prvaka najtrofejniji pikadist svih vremena te Nizozemac Raymond van Barneveld koji je u svojoj zemlji jednako popularan kao nogometaši Arjen Robben te Ruud van Nistelrooy. Kod djevojaka s 8 titula svjetske prvakinje vodi Engleskinja Trina Gulliver koja je dobila nadimak „Golden Girl“.

Pikado u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je 1992. osnovan Hrvatskih savez kompaktnih sportova (HSKS) u čijem je okviru djelovao i pikado do 1999., kada se odvaja i osniva se Hrvatski pikado savez. Hrvatski pikado savez član je Europske pikado zajednice (EDU) od 1999. te Međunarodne pikado federacije (IDF) od 2007.

Najistaknutiji pikadist u Hrvatskoj je Zagrepčanin Boris Krčmar, dvostruki svjetski i europski prvak, prvak u pojedinačnoj kategoriji, dvostruki klupski prvak Europe, dvostruki pobjednik europske Master serije i četverostruki prvak Hrvatske. Među pikadisticama, Maja Ćužić bila je europska prvakinja 2004. godine u Hamburgu, a zajedno s Tanjom Perić i Ivanom Čavar 2002. i 2004. osvojila je zlatnu medalju za žensku reprezentaciju na europskom prvenstvu te broncu 2005.

Važno je napomenuti da pikado nije skup sport. Dob, spol i visina nemaju nikakav poseban utjecaj na igru. Za nove igrače preporučuje se lijeva strana pikado ploče – strana oženjenog muškarca – jer sadrži više brojeva veće vrijednosti (npr. 16, 8, 11, 14, 9 i 12). Više o pikadu možete saznati na stranici Hrvatskog pikado saveza.

FOTO: HPS-DART.HR