LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Brojni benefiti za tijelo i um

Pet razloga zašto je boks idealan oblik rekreacije za sve dobne skupine

U nastavku predstavljamo pet razloga zbog kojih je boks idealan oblik treninga za pripadnike oba spola, u svim dobnim skupinama.

U nastavku predstavljamo pet razloga zbog kojih je boks idealan oblik treninga za pripadnike oba spola, u svim dobnim skupinama.

Boks - ta plemenita vještina s bogatom poviješću i dan danas nailazi na brojne predrasude. Nedovoljno informirani podjedinici ovaj sport vide kao nasilno nadmetanje u ograđenom prostoru, odnosno u onome što je poznato kao boksački ring. Iz tog razloga, dobar dio roditelja i dalje djecu radije upisuje na društveno prihvatljiviji nogomet, košarku, gimnastiku i slično. Svima onima koji dijele takvo mišljenje ili se možda boje pristupiti treningu boksa, dovoljno je reći da nogometni tereni, u postotku, bilježe veću stopu smrtnosti u odnosu na profesionalni boks. 

Ovaj tekst prvenstveno želi predstaviti boks kao odličnu vrstu rekreacije, a gore spomenuta činjenica samo dokazuje da boks nije nužno opasan, a opasnosti u rekreativnom bavljenju ovim borilačkim sportom ima koliko i u prosječnoj šetnji...

U nastavku predstavljamo pet razloga zbog kojih je boks idealan oblik treninga za pripadnike oba spola, u svim dobnim skupinama.

Mršavljenje i kondicija

S obzirom da nam se bliže blagdanska prejedanja, treninzima boksa možete uspostaviti zdravu ravnotežu. Udaranje vreće, rad s partnerom, rad na fokuserima - samo su neki od način na koje možete prakticirati boks. Sve nabrojano troši enormnu količinu energije, a sam boks spada među sportove koji troše najviše kalorija u jedinici vremena. Također, valja naglasiti kako su boksački treninzi u pravilu podosta intenzivni, što svakako utječe na čovjekovu kondiciju i spremu.

Jača snagu cijelog tijela

Kada je u pitanju boks, većina bi na prvu zaključila kako tijekom treninga napor trpe isključivo ruke. No, to je daleko od istine jer pravilno izvođenje udaraca zahtijeva koordinaciju čitavog tijela, od pravilne rotacije stopala, preko prenošenja sile na kukove i leđa. U čitavom procesu tzv. ispucavanja udarca, u velikoj mjeri uključeni su i trbušni mišići te kompletna pozadina čovjeka, a ruke predstavljaju samo finalizaciju pokreta.

Koordinacija i ravnoteža

Upravo zbog ova dva benefita, boks je idealan i za stariju populaciju. Samo boksačko kretanje zahtjeva savršenu koordinaciju nogu i ruku. Štoviše, boks se u pojedinim slučajevima koristio kao metoda za liječenje Parkinsonove bolesti - neurološkog stanja koji osobi u velikoj mjeri onemogućuje izvođenje složenih pokreta. Naravno, osobe s takvim tekošaćama nikako ne bi smjele sudjelovati u kontaktnom djelu boksačkog treninga, ali već sami shadow boxing (borba s imaginarnim protivnikom, bacanje udaraca u prazan prsotro) može pozitivno utjecati na njihovu koordinaciju i ravnotežu.

Ubojica stresa i negativne energije

Osim fizičkih benefita, boksački trening direktno utječe na psihičko zdravlje čovjeka. To je objašnjeno i s biološke strane jer prakticiranje ovog sporta, dokazano, suzbija hormon stresa (kortizol) i povećava razinu hormona sreće (endorfin). Evo i jednog savjeta - kada osjetite nalet negativne energije i frustracije, pokušajte nekoliko minuta kontinuirano udarati u boksačku vreću. Na taj će se način nakupljena negativna energija, slikovito opisano, ispoljiti van kroz vaše udarce.

Samopouzdanje

Još jedna, nefizička, prednost boksa. Ne treba bježati od činjenica da ćete kroz kontinuirane treninge naučiti korisne stvari koje vam mogu pomoći u samoobrani. Jedan udarac na pravom mjesto i vaš potencijalni napadač pada ili u najmanju ruku odustaje od napada. Sveukupno će to doprinjeti samopouzdanju jer ćete kroz svijet kročiti s alatom koji vam može pomoći u rizičnim situacijama.
FOTO: PIXABAY