LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ruski Soči centar sporta u narednim danima

Otvorene 22. Zimske olimpijske igre

Deset zlatnih medalja će u sebi imati ugrađene i komadiće meteora koji je prošle godine pao u rusku regiju Čeljabinsk. Zanimljivo, sedam zemalja će u Soči po prvi put nastupiti na ZOI, a to su Malta, Zimbabve, Togo, Istočni Timor, Dominika, Paragvaj i Tonga.

Deset zlatnih medalja će u sebi imati ugrađene i komadiće meteora koji je prošle godine pao u rusku regiju Čeljabinsk. Zanimljivo, sedam zemalja će u Soči po prvi put nastupiti na ZOI, a to su Malta, Zimbabve, Togo, Istočni Timor, Dominika, Paragvaj i Tonga.

„Proglašavam Zimske olimpijske igre otvorenima“ kratko i rezolutno poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin te tako označio početak 22. zimskih olimpijskih igara u ruskom gradu Sočiju.

Ceremonija otvorenja najskupljih igara u povijesti, u koje je utrošeno više od 50 milijardi dolara, trajala je gotovo 3 sata. Priredba nazvana Snovi o Rusiji ukratko je prikazala bogatu i raznovrsnu povijest Rusije, od slavnih carskih dana, preko brojnih i krvavih revolucija pa sve do danas. Našlo se mjesta i za prikaz Tolstojeva Rata i mira, a posebno upečatljiv bio je ples na temu iz Labuđeg jezera, slavnog baleta P. I. Čajkovskog. Nažalost, dogodila se i mala greška. Prilikom pretvaranja pahulja u olimpijske krugove, pahulja koja je predstavljala peti olimpijski krug nije se otvorila. Međutim, ostatak ceremonije bio je fantastičan i spektakularan, a sve je na kraju završilo 22 tone teškim festivalom vatrometa. Olimpijski plamen zajedno su upalili dvoje ruskih bivših sportaša – legendarna klizačica Irina Rodnina te najbolji hokejaš 20. stoljeća, vratar reprezentacije SSSR-a Vladislav Tretjak.

Hrvatsku zastavu na otvorenju nosio je Ivica Kostelić te tako ušao u povijest. Ivica i Janica prvi su brat i sestra u povijesti koji su nosili zastavu svoje države na nekom od otvorenja igara. Hrvatsku će u Soči predstavljati 11 sportaša, a osim skijaša Ivice Kostelića i Natka Zrnčića-Dima, tu su još i Dalibor Šamšal, Matej Vidović, Filip Zubčić, Sebastian Brigović, Andrea Komšić, Sofija Novoselić, skijaši trkači Edi Dadić, Vedrana Malec te po prvi put natjecateljica u snowboardu Morena Mlakar.

Na ZOI-ju u Soči nastupit će 2873 sportaša iz 88 zemalja, a ukupno će biti podijeljeno 98 kompleta medalja. Deset zlatnih medalja će u sebi imati ugrađene i komadiće meteora koji je prošle godine pao u rusku regiju Čeljabinsk. Zanimljivo, sedam zemalja će u Sočiju po prvi put nastupiti na ZOI, a to su Malta, Zimbabve, Togo, Istočni Timor, Dominika, Paragvaj i Tonga.

Kako je sve to izgledalo, pogledajte u našoj maloj fotogaleriji.

FOTO: FLICKR