LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Godine su za njih samo broj

OI Tokio 2020: Najmlađi i najstariji natjecatelji na ovogodišnjim Olimpijskim igrama

Iako je već sami nastup na Olimpijskim igrama iznimna čast i nešto vrijedno svake pohvale, neki su natjecatelji ipak svojom mladosti ili starosti pokazali da su godine samo broj te tako zaslužili dodatni pljesak.

Iako je već sami nastup na Olimpijskim igrama iznimna čast i nešto vrijedno svake pohvale, neki su natjecatelji ipak svojom mladosti ili starosti pokazali da su godine samo broj te tako zaslužili dodatni pljesak.

Olimpijski plamen ovogodišnjih 32. Olimpijskih igara održanih u Tokiju ugašen je, no sportska postignuća ostvarena na terenima u Japanu sigurno će još dugo ostati u sjećanju. Tijekom 14 dana Tokio je ugostio više od 11 tisuća sportaša iz 205 zemalja. Naravno, svaki od tih sportaša zaslužuje divljenje i duboki naklon zbog nevjerojatne količine truda i znoja koji su uložili u razvijanje svojih vještina kako bi bili spremni natjecati se na najvišem svjetskom nivou. No, ovoga puta mi ćemo pozornost skrenuti na one koji su iznimno mladi ili pak već zašli u godine kada od njih ne bismo očekivali vrhunske sportske rezultate.

Sirijka Hend Zaza ima samo 12 godina i predstavljala je Siriju natječući se u stolnom tenisu čime je postala najmlađa natjecateljica na ovogodišnjim igrama.

Kokona Hiraki, japanska predstavnica u skateboardingu također ima 12 godina i osvojila je srebrnu medalju u svojoj disciplini, što je čini najmlađom osvajačicom medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Svakako moramo spomenuti i Dimitriosa Loundrasa, grčkog gimnastičara koji je predstavljao Grčku na prvim modernim Olimpijskim igrama 1896. Loundras je osvojio brončanu medalju kao dio grčke gimnastičke reprezentacije, kada je imao samo 10 godina i 218 dana. Iako su pronađene neke fotografije ceremonije dodjele medalja s igara održanih u Parizu 1900. godine prema kojima bi se moglo naslutiti kako je na tim igrama medalju osvojio natjecatej koji je možda imao samo 7 godina, Loundras je i dalje najmlađi poznati osvajač olimpijske medalje.

Hend Zaza, FOTO: Facebook / HendZazaOfficial
 

Na drugom kraju ove priče o godinama nalazi se Australka Mary Hanna koja je predstavljala Australiju u konjičkom sportu. Ona ima 66 godina, ovo su joj bile 7. Olimpijske igre i bila je najstarija natjecateljica u Tokiju. No, Hanna je druga najstarija natjecateljica na Olimpijskim igrama svih vremena.

Titulu najstarijeg natjecatelja na svim dosad održanim Olimpijskim igrama i dalje uvjerljivo drži Šveđanin Oscar Swahn. Predstavljao je Švedsku u streljaštvu na igrama održanima 1920. godine kada je imao 72 godine. 

Mary Hanna, FOTO: Facebook / GoneRidingMedia
FOTO: PIXABAY