LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Gaming industrija

Održani prvi turniri GameLaba; u bližoj budućnosti fokusirat će se na studentski e-sport

Razgovorali smo s jednim od pokretača GameLaba te s finalistima prvog turnira u Fifi u njegovu sklopu. Doznajemo što se sve uskoro priprema u sklopu ovoga projekta.

Razgovorali smo s jednim od pokretača GameLaba te s finalistima prvog turnira u Fifi u njegovu sklopu. Doznajemo što se sve uskoro priprema u sklopu ovoga projekta.

Gaming industrija posljednjih godina postaje sve poznatija i atraktivnija u svijetu. Samo u prethodnoj godini zaradom je nadmašila filmsku i glazbenu industriju, a dodatno joj olakšava to što je relativno imuna i na pandemiju koja je u 2020. usporila većinu ostalih industrija. Razgovarali smo s Alenom Nađsombatom koji je, uz Marka Žuljevića, idejni začetnik i voditelj projekta koji nosi naziv GameLab, ali i s natjecateljima finalistima prvog turnira u Fifi koji se održao prošlog vikenda u Osijeku. Osim spomenutih, na projektu su radili i Goran Kramarić koji je preuzeo ulogu dizajnera te vanjski suradnik Stjepan Posavec.

 

Prije svega, zanimalo nas je odakle ideja za projekt te na koji se način financira.

― Projekt GameLab nastao je kao pilot projekt za gaming-eksperimentiranje, on spaja učenje, sport, igru i zabavu. U prvoj fazi ideja je testirati postojeće ideje i resurse, i ključno - razvijati eksperte iz različitih područja koje esport i gaming pokrivaju. Osijek se pokazao kao izvrstan centar urbane kulture, već je izrodio stručnjake i timove u ovom području. Nama je ideja doprinijeti percepciji Osijeka kao središta urbane kulture u Hrvatskoj i šire. Što se tiče financiranja, za sada je uz nas jedan partner iz svijeta sporta koji u nama vidi dugoročnu platformu, ali postoji veliki interes sponzora koji danas teško dopiru do mlađe i urbane populacije koju više nije moguće dosegnuti klasičnim medijskim miksom. Prepoznavanje potencijala i interes već u startnoj fazi dodatni je impuls za daljnji razvoj.

Glavni cilj projekta je stvoriti uspješnu e-sport organizaciju koja ima svoje timove, koja je sposobna organizirati lige s kvalitetnim nagradama, sudjelovati na regionalnim i europskim natjecanjima te kvalitetno pratiti vijesti iz svijeta esporta i gaminga općenito.

― U bližoj budućnosti, fokus je na studentskom esportu, zbog čega će lige, odnosno natjecanja u sljedećem periodu biti usmjerena prvenstveno na naše Sveučilište. Krenuli bismo sa stvaranjem timova na našem, a kasnije bi suradnju proširili i na druga sveučilišta s obzirom da i oni grade slične projekte. Dugoročno, cilj je stvoriti strukturu i pokrenuti i gaming akademiju koja će okupljati stručnjake, educirati igrače, ali i trenere.

Intenzivniji nastavak projekta u vidu natjecanja očekuje se već na proljeće, a potpuni razvoj krajem 2021. godine. Osim spomenutih liga, turnira i gaming-akademije, razvijaju se i razne suradnje s gaming-influencerima. Prošlog se vikenda u Osijeku, u suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Osijeku, održao turnir u Fifi, dok se nedavno održao i u League of Legends te Counter Strike Global Offensive. Na natjecanju su sudjelovali studenti FERIT-a koje je okupio Stjepan Posavec. Fifa 21 igrala se uživo u GameLab studiju po sistemu double knockout. Evo što kaže organizator Alen o provedenim natjecanjima

― Iako se radi o testnoj fazi - zadovoljni smo. Studio funkcionira, gosti se ugodno osjećaju, igrači su pokazali visoku razinu podrške i pomogli da prebrodimo početničke poteškoće. Kako se radilo o pilot projektu prijave su bile zatvorene, jer je od sam igre bilo važnije  dobiti što više komentara i povratnih reakcija koje će nam pomoći pri postavljanju projekta. Na ovaj način uključili smo najvažnije dionike – igrače, u testiranje postojećih opcija i mogućnosti kako bismo u prvu sezonu krenuli maksimalno pripremljeni. Sada radimo dalje na razvoju, a sljedeće natjecanje krenut će početkom proljeća.

Razgovarali smo i s finalistima turnira u Fifi - Patrikom i Leonom koji je odnio prvu nagradu.

Fifu igram već duži niz godina i uvijek sam se volio natjecati, a sada kada sam dobio priliku odlučio sam je i iskoristiti, zapravo me zanimalo kakav sam u odnosu na ostale igrače. Turnir je bio vrlo zabavan, nisam očekivao pobjedu, bilo je vrlo napeto i bilo je odličnih igrača, ali uz malo sportske sreće sam uspio pobijediti. – rekao je Leon.

― Za sudjelovanje sam se odlučio jer već dvije godine aktivno igram FIFU i htio sam se okušati u turnirima uživo. Prijavio sam se bez velikih očekivanja, ali sam ipak uspio doći do finala. Mečevi do finala su bili teški i protivnici su bili vrlo dobri. Sudjelovanje na turniru bilo je jedno zabavno i nezaboravno iskustvo. U finalu sam izgubio rezultatom 3-1. Možda ne upalu fora, ali htio bih dodati da se rezultat vrlo lako mogao odviti u nekom drugom smjeru da moj protivnik nije bio favoriziran od strane sudaca. – prokomentirao je za kraj Patrik.

FOTO: GAMELAB / PRIVATNA ARHIVA