LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Slabe isplate na Svjetskom prvenstvu za žene

Nogometašice zarađuju neusporedivo manje od nogometaša

Nogmetašice SAD-a neće puno napuniti svoje bankovne račune osvajanjem Svjetskog prvenstva. Između sebe će podijeliti tek dva milijuna dolara.

Nogmetašice SAD-a neće puno napuniti svoje bankovne račune osvajanjem Svjetskog prvenstva. Između sebe će podijeliti tek dva milijuna dolara.

Nogometašice SAD-a u nedjelju su postale najuspješnija ekipa Svjetskih prvenstava za žene tako što su po treći puta podigle trofej namijenjen prvakinjama, nakon što su svladale suparnice iz Japana rezultatom 5:2. No, to neće puno značiti za njihove bankovne račune budući da će dijeliti nagradu od 2 milijuna dolara, koja se dodjeljuje pobjedniku turnira. Usporedbe radi, njihovi kolege iz muške nogometne reprezentacije prošle su godine na SP-u u Brazilu podijelili nagradu od 9 milijuna dolara, a ispali su u osmini finala. Zapravo, svaka momčad koja je sudjelovala na prošlogodišnjem SP-u dobila je 1.5 milijuna dolara, što je samo 500.000 dolara manje od onoga što najuspješnija ekipa ženskog Svjetskog prvenstva dobiva.

Ipak, vidi se napredak što se tiče nagrađivanja najboljih reprezentacija u ženskom nogometu budući da je na prošlom SP-u 2011. godine ukupna isplata za sve ekipe bila 10 milijuna dolara, a ove godine 50 posto više (15 milijuna dolara). Kad je riječ o muškim nogometnim reprezentacijama, stvar je drugačija. Oni su prošle godine u Brazilu raspodijelili 576 milijuna dolara, a Njemačka, koja je osvojila turnir, dobila je čak 35 milijuna dolara.

Utješna nagrada nogometašicama, posebice onima iz SAD-a, može biti velika gledanost. Prema istraživanju Nielsena, inače vodeće svjetske tvrtke za informacije i mjerenje, koja pruža uvid i podatke o tome što ljudi gledaju, slušaju i kupuju, finale ovogodišnjeg ženskog SP-a privuklo je u SAD-u čak 15.2 % kućanstava. Prošlogodišnje muško finale između Njemačke i Argentine privuklo je samo 9.7 % kućanstava, dok je primjerice šesta utakmica ovogodišnjeg NBA finala između Clevelanda i Warriorsa privukla 15.9 % kućanstava u SAD-u. Dakle, ako je vjerovati ovim podacima, ženski je nogomet u Sjevernoj Americi veoma popularan.

Sada ostaje nada da će FIFA do sljedećeg ženskog Svjetskog prvenstva, koje se odigrava u Francuskoj 2019. godine, riješiti probleme slabe isplate. Također, sljedeće prvenstvo ne smije biti ponovno održano na umjetnoj travi, nego na prirodnoj.

 

FOTO: TWITTER