LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hrvatska - Kamerun 4:0

Najveća pobjeda hrvatske reprezentacije na svjetskim prvenstvima

Bila je to jedna od najboljih utakmica Hrvatske uopće, a ovakav visoki rezultat potvrda je onoga što Hrvatska zna i može.

Bila je to jedna od najboljih utakmica Hrvatske uopće, a ovakav visoki rezultat potvrda je onoga što Hrvatska zna i može.

U teškim i prašumskim uvjetima Manausa reprezentacija Hrvatske savladala je Kamerun s visokih 4:0.

Bila je to jedna od najboljih utakmica Hrvatske uopće, a ovakav visoki rezultat potvrda je onoga što Hrvatska zna i može.

Izbornik Niko Kovač odlučio se za identičan sastav kao protiv Brazila, samo što je Kovačića zamijenio Sammir, dok je na mjesto Vrsaljka ušao oporavljeni Danijel Pranjić.

Međutim, prvih 10 minuta Hrvatska nije dobro stajala na terenu. Kamerunci su visoko pritisnuli i nekoliko lopti opasno je prozujalo kraj Pletikosinog gola. Umjesto da spustimo loptu i predamo Rakitću i Modriću da vode igru, mi smo pokušavali dugim loptama tražiti napadački trojac. No, u 11. minuti stvari polako počinju sjedati na mjesto.

Srna je prošao po desnoj strani, ubacio u sredinu gdje loptu ispred Mandžukića čiste Kamerunci. Srećom za nas, lopta dolazi do sinoć fenomenalnog Perišića koji nevjerojatnom nogometnom inteligencijom pronalazi Olića na drugoj stativi i Hrvatska vodi 1:0. Nakon ranog pogotka, naši igrači su se opustili te su počeli igrati kako oni znaju i umiju. Perišić je promašio jednu izglednu priliku nakon kornera, ali sve je to naplatio golom u drugom poluvremenu.

Trenutak koji je prelomio utakmicu dogodio se u 40. minuti kada je Song nevjerojatno glupo i nepotrebno u jednom trku laktom udario Mandžukića u leđa. Portugalski sudac Proenca bez razmišljanja pokazao je crveni karton i u tom trenutku pitanje pobjednika bilo je riješeno. S rezultatom 1:0 otišlo se na odmor, ali nakon prikazane igre i razvoja događaja na terenu bilo je jasno da Kamerun nema ni znanja ni snage za bilo kakav ozbiljniji pokušaj.

Drugo poluvrijeme započelo je na najbolji mogući način. Perišić na centru kupi jedno katastrofalno ispucavanje kamerunskog golmana, pretrčava 50 metara u punom šprintu u gotovo nemogućim uvjetima te mirno sprema loptu u golmanov bliži kut za 2:0. U 61. minuti dolazi do potpune potvrde dominacije Hrvatske.

Pranjić izvodi korner, Mandžukić visoko skače i kada se to dvoje zbroji, rezultat je jasan – 3:0 za Hrvatsku i prvi gol Mandžukića na svjetskim prvenstvima. Kovač se nakon toga odlučuje za izmjene, izlaze Sammir i Olić, a ulaze Eduardo i Kovačić. Upravo njih dvojca započinju situaciju kod četvrtog pogotka. Kovačić prolazi po desnoj strani, odlično vraća u sredinu do Eduarda koji prizemnim udarcem iznenađuje Itandju. Ovaj odbija loptu samo na noge Mandžukiću koji je sam kao duh i mirno sprema loptu za visokih 4:0.

Ovo je najveća pobjeda Hrvatske na svjetskim prvenstvima do sada. Međutim, ovakav Kamerun zaista nije mjerilo snage. Reprezentacija im je u rasulu, što se najbolje moglo vidjeti pred sam kraj utakmice kada su se međusobno potukli.

Pred nama je Meksiko, i ta utakmica je, kako su to dobro igrači rekli, naše finale. Ako želimo proći dalje, moramo pobijediti. Euforije nema, Kamerun je rutinski riješen i sada samo treba ovakav pristup i mirnoću prenijeti na utakmicu protiv Meksika i drugi krug je zajamčen.

FOTO: GETTY IMAGES