LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svjetsko nogometno prvenstvo 2014.

Japanski sudac i Brazil - Hrvatska 3:1

Iako smo se nadali da bi Hrvatska mogla iznenaditi Brazil i na otvaranju Svjetskog prvenstva, pred gotovo 2 milijarde televizijskih gledatelja, šokirati domaćine i ispisati novu nogometnu bajku, to se na kraju nije dogodio. A bili smo blizu...

Iako smo se nadali da bi Hrvatska mogla iznenaditi Brazil i na otvaranju Svjetskog prvenstva, pred gotovo 2 milijarde televizijskih gledatelja, šokirati domaćine i ispisati novu nogometnu bajku, to se na kraju nije dogodio. A bili smo blizu...

Iako smo se nadali da bi Hrvatska mogla iznenaditi Brazil i na otvaranju Svjetskog prvenstva, pred gotovo 2 milijarde televizijskih gledatelja, šokirati domaćine i ispisati novu nogometnu bajku, to se na kraju nije dogodio.

A bili smo blizu. Tako blizu.

Na kraju je Brazil pobijedio s 3:1 te započeo svoj put prema osvajanju najvažnije titule u svijetu nogometa. Dva puta Neymar i jednom Oscar bili su kobni za Pletikosu, dok je loptu u brazilsku mrežu autogolom ugurao Marcelo.

No, krenimo redom. Hrvatska je utakmicu otvorila odlično. Visoki presing prednje trojke Perišića, Jelavića i Olića nije dao Brazilcima da mirno iznesu loptu, dok je vezni red zaustavljao sve pokušaje kvalitetne oraganizacije brazilskog napada. Upravo iz takve situacije dogodilo se nešto nevjerojatno. U 11. minuti Olić je povukao s lijeve strane, ubacio u sredinu gdje je Marcelo nespretno dočekao loptu i ugurao je u vlastitu mrežu.

Marcelolić
 

I u tom trenutku Hrvatska je eksplodirala. Skakalo se, pjevalo, vrištalo, navijalo jer nemate svaki dan priliku voditi protiv peterostrukog svjetskog prvaka. Nevjerojatna situacija, san koji postaje stvarnost. Nažalost, to nije dugo potrajalo. Brazil je ubrzo nakon toga stisnuo, povezao svoje redove te je kazna došla u obliku fantastičnog udarca Neymara s nekih 20 metara u 29. minuti.

Nakon gužve na sredini terena gdje nekoliko naših igrača nije mirno izbilo loptu, Neymar se sjurio prema našem kaznenom prostoru te Lovrenu kroz noge neobranjivo pogodio u desni kut Pletikosinog gola.  S tim rezultatom završilo je i prvo poluvrijeme. Međutim, nekoliko minuta prije pogotka Neymar je neoprezno udario Luku Modrića laktom u glavu što je japanski sudac Nishimura odlučio sankcionirati žutim kartonom. Ovakav start, beskompromisni udarac u glavu, na svim drugim utakmicama značio bi direktni crveni karton. No ovo je Brazil, a Nishimura je očigledno poseban sudac. Ali nema veze.

One man show japanskog suca

Drugo poluvrijeme započelo je slično kao i prvo. Vidjelo se da Hrvatska može, da ima kvalitetu i moć naspram Brazila, ali da se boji to iskoristiti. Naš vezni red, predvođen Modrićem i Rakitićem mogao je raditi što je htio, ali to nažalost nije iskoristio. Nakon rovovske bitke na sredini terena, dolazi 71. minuta i one man show japanskog suca.

Oscar je ubacio loptu u sredinu, a tamo ju je dočekao Fred koji jednostavno pada u kaznenom prostoru. Lovren je bio iza njega, ali takav kontakt nema veze s prekršajem i umjesto da Fred dobije žuti karton i Zlatnu malinu zbog simulacije, Brazil dobiva jedanaesterac. Neymar je siguran izvođač i Brazil prelazi u vodstvo 2:1.

And the Oscar goes to...
 

Ali, Hrvatska se ne predaje. Stišće, gradi igru, pokušava i sve bi došlo na naplatu u 84. minuti pogotkom Perišića, ali sudac Nishimura ima druge planove. Na jednu visoku ubačenu loptu zajedno skaču Olić i Julio Cesar, Cesar promašuje loptu i pada na pod, Olić glavom daje povratnu za Perišića koji zabija gol, ali sudac sudi nepostojeći prekršaj. Pred sam kraj utakmice, točnije u 90. minuti, lijepim udarcem Oscar postavlja konačnih 3:1 za veliko slavlje Brazila.

Sve u svemu, Hrvatska je jako dobro iskoristila svoju priliku na otvaranju Svjetskog prvenstva. Prezentirali smo se kao čvrsta, kompaktna momčad kojoj nedostaje samo malo lucidnosti i hrabrosti da svoje akcije sprovede u djelo.  Vodili smo Brazil na njihovom terenu, pred njihovim navijačima, pred 2 milijarde ljudi koji su to gledali putem malih ekrana i to je činjenica na koju možemo biti ponosni. Međutim, tek sada kreće onaj teži dio. Moramo pobijediti Kamerun i Meksiko ako se želimo plasirati u drugi krug natjecanja. A po prikazanoj igri protiv Brazila, tamo definitivno i pripadamo.

FOTO: FACEBOOK