LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rješenje Sportske inspekcije

Izbori u Dinamu?

Sportska inspekcija Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta donijela je rješenje koje nalaže predsjedniku Dinama Mirku Barišiću da sazove Skupštinu, izmijeni statut i raspiše izbore.

Sportska inspekcija Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta donijela je rješenje koje nalaže predsjedniku Dinama Mirku Barišiću da sazove Skupštinu, izmijeni statut i raspiše izbore.

Izbori? Legalno izabrana uprava? Demokratski Dinamo? Nakon jučerašnjeg dana korak smo bliže ostvarenju želja navijača Dinama koji se već nekoliko godina bore za demokratski klub.

Rješenje Sportske inspekcije, koje je ovih dana primila Građanska inicijativa Zajedno za Dinamo, djelomično poništava rješenje Gradskog kontrolnog ureda od 22. listopada 2013. Naime, usvojena je žalba članova GNK Dinamo te se predmet šalje prvostupanjskom tijelu (Gradski kontrolni ured) na ponovni postupak.

Statut GNK Dinamo ne poštuje pravo svih članova da biraju i budu birani, da sudjeluju u radu kluba i budu obaviješteni o radu kluba. Ovo rješenje nalaže da klub uskladi statut s odredbama Zakona o udrugama (člankom 6., stavcima 1 i 3). Klub je dužan raspisati izbore kako bi članovi kluba sami birali klupsko vodstvo koje mora poslovati na svima vidljiv način.

Klub nema pravo žalbe na rješenje, ali ima pravo pokrenuti spor na Upravnom sudu koji ne odgađa primjenu donesenog rješenja. U slučaju nepoštivanja odluka, Uprava kluba može biti novčano kažnjena, a krajnja opcija je zaustavljanje redovnog poslovanja kluba.

Građanska inicijativa Zajedno za Dinamo oglasila se priopćenjem koje donosimo u cijelosti:

Pobjeda demokratskog Dinama

Dragi članovi kluba i svi Dinamovci,

Dana 6. ožujka, stotine članova Dinama koji su se do sada godinama javljali javnim tijelima s jednostavnim zahtjevom za demokratskim, zakonitim i transparentnim Dinamom dobili su napokon satisfakciju od nadležne visoke sportske inspekcije pri MZOS.

Inspekcija je usvojila sve argumente članova Dinama, ustanovila da se, citiramo: „Statutom Dinama ne osigurava jednako pravo SVIM članovima da biraju i budu birani i obaviješteni o radu Kluba”, i naložila da prvostupanjska gradska sportska inspekcija uputi trenutačno vodstvo kluba da klupski Statut s time što prije uskladi. Prijatelji, pred nama je jednostavna činjenica - da izbora na kojima će SVI članovi Dinama izabrati ljude koji će upravljati klubom MOŽE i MORA biti u najskorije vrijeme. Dinamo MOŽE i MORA biti normalan, zakonit i demokratski klub.

Trenutačna uprava kluba koja je sada i pravno označena kao nelegalna, ima samo jedan zadatak koji se vrlo lako može osigurati bez velikih zavlačenja: izbore za temeljno tijelo upravljanja - upravu na čelu s Predsjednikom, što će omogućiti kontinuitet rada kluba. Izbore na kojima će moći biti i sudjelovati SVI članovi Dinama koji se za njih prijave. Sve legende Dinama pozivamo da se jave i daju svoj glas za naš Dinamo, da podmetnu leđa za klub koji im je dao karijeru, onako kako su obični navijači podmetali leđa, iako to nije naš posao. Nakon izbora polako će se graditi sve potrebno za novi Dinamo, njegove nove institucije, tijela, skupština svih članova, obnavljati pokidane veze sa sredinom iz koje je izrastao, navijačima i sponzorima, da može živjeti punim plućima na punom Maksimiru.

Budimo svi na visini zadatka,

Samo Dinamo!

Tražili smo glasnogovornika Građanske inicijative Zajedno za Dinamo da nam pobliže objasni što konkretno znači ovo rješenje Sportske inspekcije.

Što ovo rješenje znači za skupštinu kluba? Moraju li raspisati izbore i u kojem roku?
Ovo rješenje ponajprije dokazuje da je Inicijativa Zajedno za Dinamo od početka u pravu jer traži provedbu zakona Republike Hrvatske. Svaki član udruge Dinamo ima pravo glasati i biti obaviješten o poslovanju kluba. Skupština se mora što prije sastati i raspisati izbore. Također, u statut moraju staviti kako se obavještavaju svi članovi o radu i poslovanju kluba. Nadamo se da će se usklađivanje statuta sa zakonom provesti u što bržem roku, bez odugovlačenja.

Nalaže li ovo direktno 1 član - 1 glas?
Ovo rješenje naglašava pravo svih članova da biraju, budu birani i obaviješteni. Članovima kluba mora se omogućiti upravljanje klubom i pravo na obaviještenost o radu kluba.

U kojem roku prvostupanjsko tijelo mora donijeti odluku u skladu s ovim rješenjem?
Inspekcija u prvom stupnju mora donijeti zakonitu odluku u skladu s ovim rješenjem u roku od mjesec dana.

Kako biste komentirali izjave gospodina Svetine koji tvrdi kako nigdje u rješenju ne stoji da se moraju provesti izbori?
Prvostupanjska inspekcija daje jasan naputak da se mora osigurati jednako pravo svim članovima da moraju moći birati i biti birani u tijela kluba, uz pravo na obaviještenost.
To znači samo jedno: IZBORI. Nema drugog načina da svi članovi kluba nekog ili nešto biraju.

Koja su Vaša predviđanja za budućnost?
Ponajprije pozivamo sve legende Dinama i sve ljude kojima je stalo do Dinama da se pridruže našoj borbi, koja je ovim rješenjem napravila velik korak naprijed. Nadamo se da će Dinamo u skorijoj budućnosti biti ono za što se zalažemo zadnjih godina, a to je zakonit, demokratski i transparentan klub. Klub kojim će se ponositi stariji i koji će mlađim generacijama biti kvalitetan uzor i neizmjerna radost.

FOTO: ANITA KLASNIĆ/STUDENTSKI.HR