LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Suradnja Sveučilišta i splitskog kluba

Ispred Zgrade tri fakulteta u Splitu trajno zasađena Hajdukova murva

Tim događajem završena je akcija koju je Sveučilište početkom ove godine pokrenulo zajedno s HNK Hajduk, a koja simbolički označuje povratak Hajduka njegovim sveučilišnim korijenima.

Tim događajem završena je akcija koju je Sveučilište početkom ove godine pokrenulo zajedno s HNK Hajduk, a koja simbolički označuje povratak Hajduka njegovim sveučilišnim korijenima.

Prva sadnica Hajdukove murve zasađena je 15. prosinca 2016. godine ispred Zgrade tri fakulteta na Kampusu u Splitu zahvaljujući rektoru Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Šimunu Anđelinoviću, predsjedniku Uprave HNK Hajduk Ivanu Kosu i tajniku Udruge Naš Hajduk Ivanu Rilovom, stoji na mrežnim stranicama Sveučilišta u Splitu.

Tim događajem završena je akcija koju je Sveučilište početkom ove godine pokrenulo zajedno s HNK Hajduk, a koja simbolički označuje povratak Hajduka njegovim sveučilišnim korijenima, odnosno jačanje suradnje Sveučilišta i kluba, kao sveučilišne nastavne baze.

Sadnica je sada trajno posađena nakon što je u veljači, povodom 105. obljetnice Hajduka, simbolično zasađena te vraćena u plastenik do potpunog sazrijevanja. Za sadnicu je posebno priređen kameni postament i ograda od kovanog željeza.

Projekt Hajdukove murve predstavila je Olivera Tančeva Crmarić, a Ivan Rilov je kazao kako je ovaj događaj iznimno važan u simboličkom smislu. Naime, Sveučilište, odnosno Universitas studiorum, označava znanje, edukaciju, a murva, odnosno morus, ustrajnost, snagu. U tom kontekstu, Hajduk kao ogledalo društva nosi simboliku oba pojma te su mu za uspjeh i daljnji razvoj, kao i svakom pojedincu i društvu u cjelini, potrebne čast i stručnost. 

Osim sadnje ove murve, 16. i 17. prosinca na Kampusu su održani i studentski dani sporta i aktivizma. Studenti su se natjecali u malom nogometu, košarci 3x3, stolnom tenisu, PlayStationu (FIFA 17), graničarima, skakanju u vrećama, potezanju konopa te u kvizu stranih jezika. 

FOTO: DINKO VRANJIČIĆ/STUDENTSKI.HR