LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Veslački spektakl

FOTO: 19. Regata Sveti Duje – u studentskoj utrci pobjedu protiv Aachena odnijelo Sveučilište u Splitu

Kao vrhunac događaja, na Rivi je održana repriza olimpijskog finala iz Sydneyja 2000. godine u kojem je Hrvatska bila bolja od Velike Britanije.

Kao vrhunac događaja, na Rivi je održana repriza olimpijskog finala iz Sydneyja 2000. godine u kojem je Hrvatska bila bolja od Velike Britanije.

U sunčanoj atmosferi splitske Rive koja je danas ugostila europske veslače svjetske klase, održana je 19. Međunarodna veslačka regata Sveti Duje. U prvoj studentskoj utrci između Sveučilišta u Aachenu i Sveučilišta u Splitu, pobjedu je odnio domaćin uz srdačan pljesak publike na Rivi.

Uslijedio je dvoboj legendi Cambridgea i Splita, u kojem su pobjedu tijesno odnijeli gostujući veslači. Kao vrhunac događaja, na Rivi je održana repriza olimpijskog finala iz Sydneyja 2000. godine.

Bila je to jedinstvena prilika za zlatnu posadu Velike Britanije i brončanu posadu Hrvatske da ponovno ukrste svoja vesla. U do kraja napetoj finalnoj utrci 19. Regate Sveti Duje, a na veliko zadovoljstvo okupljenih Splićana i njihovih gostiju, slavili su domaćini s 13 stotinki prednosti. Veslači su zatim preselili na Peristil gdje je u predivnom ambijentu povijesnog dijela grada Splita održana dodjela odličja koju su uveličali predstavnici organizatora i uzvanika: rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Legendama Splita priznanja je dodijelio predsjednik HVK Gusar, Ivica Botica, a gostima iz Cambridgea, saborski zastupnik i izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Ante Bačić. Legendama Sydneyja medalje je uručio savjetnik Ministrice turizma i sporta Josip Pavić, a zlatna odličja proslavljenom hrvatskom osmercu iz Sydneyja, uručio je gradonačelnik Splita Ivica Puljak.

U osmercu Velike Britanije koji je 2000. godine ovjenčan zlatnim olimpijskim odličjem, bio je i legendarni Luka Grubor, član Organizacijskog odbora Regate, legenda Oxforda i HVK Gusar koji je istaknuo:

– Predivno nam je biti ovdje u Splitu, vidjeti se s ekipom s kojom smo bili veliki rivali. I moram reći da u Splitu, na domaćem terenu smo možda morali izgubiti danas. Cijeli život se utrkujemo i već na prste jedne ruke znam kad me Boraska dobio i ovo isto ide u teku, neće se zaboraviti. Moramo biti možda u još malo boljoj formi. 

U organizaciji ovog događaja sudjelovalo je gotovo 250 osoba u različitim ulogama, od organizatora, partnera, veslača, studentica, studenata, volontera i brojnih prijatelja Regate Sveti Duje koji iz godine u godinu žive ovu manifestaciju, Rivu, Split, Dalmaciju.

FOTO: ANTE MANDIĆ