LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svjetsko nogometno prvenstvo

Fenomen hrvatskog nogometa: ulaganja su minimalna, a uspjesi se nižu

Nećemo biti patetični ako kažemo da Hrvati nižu uspjehe isključivo na osnovu talenta, a možemo samo zamisliti što bi sve postigli uz asistenciju adekvatnog sustava.  

Nećemo biti patetični ako kažemo da Hrvati nižu uspjehe isključivo na osnovu talenta, a možemo samo zamisliti što bi sve postigli uz asistenciju adekvatnog sustava.  

Poznato je kako smo kao nacija vrlo kritični prema (ne)uspjesima naših sportaša. Logično, s obzirom na popularnost, najviše dežurnih komentatora privlači Hrvatska nogometna reprezentacija.

Nakon nevjerojatnog uspjeha u Rusiji i osvajanja drugog mjesta, Hrvatska je i na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu ponovno premašila mišljenja nogometnih fanova, ali i brojnih poznatih analitičara. Pojedini strani mediji previđali su ispadanje Vatrenih već u grupnoj fazi, no izabranici Zlatka Dalića ostvarili su plasman u četvrtfinale te tako demantirali nogometne stručnjake.

Nećemo pogriješiti ako ovaj uspjeh nazovemo još jednim fenomenom hrvatskog sporta. Od osam reprezentacija koje su ostvarile plasman u četvrtfinale, Hrvatska broji daleko najmanje stanovnika. 

  • Hrvatska – 3,8 milijuna
  • Portugal – 10 milijuna
  • Nizozemska – 17 milijuna
  • Maroko – 37 milijuna
  • Argentina – 45 milijuna
  •  Engleska – 56 milijuna
  • Francuska – 65 milijuna
  • Brazil – 212 milijuna
Uz navedene brojke, svakako valja istaknuti i podatak o registriranim nogometašima. Otprilike 130 tisuća stanovnika Lijepe Naše bavi se nogometom, a usporedbe radi, u Njemačkoj, koja je ispala u grupnoj fazi, nogomet igra 5.90 milijuna ljudi.

Prema podacima iz 2019., Hrvatska u sport per capita ulaže tek 13.3 eura, dok se u Europskoj uniju, u istu granu, u prosjeku ulaže 100 eura po glavi stanovnika.

Dakle, nećemo biti patetični ako kažemo da Hrvati nižu uspjehe isključivo na osnovu talenta, a možemo samo zamisliti što bi sve postigli uz asistenciju adekvatnog sustava.  
FOTO: FIFA-YOUTUBE/SCREENSHOT