LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kuda ide novac studenata?

Američka sveučilišta više troše na sport nego na obrazovanje

Studenti u Americi više plaćaju za sportski odsjek na fakultetu nego za svoje obrazovanje. Video nam pojašnjava koliko se zapravo troši, a koliko zarađuje u studentskom sportu.

Studenti u Americi više plaćaju za sportski odsjek na fakultetu nego za svoje obrazovanje. Video nam pojašnjava koliko se zapravo troši, a koliko zarađuje u studentskom sportu.

Činjenica da fakulteti diljem Amerike više troše na sport i svoje sportaše nego na njihovo obrazovanje – začuđujuća je. Čak 7 puta više troši se na sport. Znamo da u Americi postoje studentski krediti pa tako u prosjeku 69 % studenata ima prosječan dug od skoro 28 000 dolara.

Studenti najviše izdvajaju za sport – u prosjeku oko 6 000 dolara u 4 godine Zbog studentskog sporta, otkazalo se čak 17 obrazovnih programa. Naprimjer, Sveučilište Utah u jednoj je godini potrošilo 25 milijuna dolara na sportaše, od čega su samo 11 milijuna dolara zaradili. Ostatak su financirali studenti i porezni obveznici. 

Screenshot videa o sportu na fakultetu; FOTO: Facebook/Upworthy
 

Čak 82 % ragbi-programa u prosjeku izgubi 11 milijuna dolara godišnje. Godišnja je plaća Garyja Pinkela, trenera Missourija, 3,4 milijuna dolara. Isto toliko iznosi plaća 70 nastavnika na fakultetu. 

Brave New Films otkrili su ove činjenice u cilju da se čuje glas svih onih koji se osjećaju bijesno zbog ovih podataka i žele da se sazna kuda novac studenata odlazi. Neke podatke o tome gdje se koliko troši i tko ima koliku plaću možete vidjeti u njihovom videu

 

While college tuitions skyrocket, many Division 1 colleges lose millions of dollars on their sports programs, leaving students to shoulder the losses and rack up debt. Brave New Films has the scoop.

Posted by Upworthy on 4. studeni 2015

 

FOTO: MISSOURI BUSINESS ALERT