LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Upute za lakše snalaženje

Posuđivanje knjiga u NSK u nekoliko koraka

Donosimo vam upute o posuđivanju knjiga u NSK kako bi ono što bezbolnije prošlo. Ne brinite, pravila postoje, ali nisu komplicirana.

Donosimo vam upute o posuđivanju knjiga u NSK kako bi ono što bezbolnije prošlo. Ne brinite, pravila postoje, ali nisu komplicirana.

Vjerujemo kako vam snalaženje u NSK ponekad predstavlja problem. Informacije o učlanjenju u najveću knjižnicu u Hrvatskoj možete pronaći na poveznici, a sada vam donosimo podatke o posudbi knjiga i građe koja vam je potrebna za učenje ili za uživanje u slobodno vrijeme. Proces posudbe malo je drugačiji od onog u gradskim i mjesnim knjižnicama, stoga navodimo sve podatke koje trebate znati kako bi preuzimanje literature prošlo što bezbolnije.

Posuđivanje unutar i van knjižnice

Ako želite posuditi knjigu i iznijeti ju izvan knjižnice, potrebno je ispuniti propisani obrazac, tj. zadužnicu, tako što ćete navesti signaturu i svezak, koji stoje na stranici Knjižnice. Potrebno ju je i vlastoručno potpisati. Uz zadužnicu, pri posuđivanju je potrebno pokazati i člansku iskaznicu te iksicu ili indeks ili člansku i osobnu iskaznicu.

Ako posuđujete knjigu iz zatvorenog spremišta za korištenje u čitaonici, morate ju najprije naručiti te se ona čeka do 45 minuta. Knjige iz zatvorenog spremišta možete zadužiti na 60 dana i koristiti ih unutar knjižnice. U slučaju da ih ne koristite duže od 3 dana, one se vraćaju na svoje mjesto i dostupne su za posudbu drugom korisniku. Također, važno je znati da je zadnja isporuka knjiga radnim danom do 19:30, a subotom do 12:00. Ako je narudžba predana kasnije, knjiga će biti isporučena tek drugi dan.

Biraju li studenti fakultete prema osobnim preferencijama ili potrebama tržišta rada?


Opći podaci o posudbi i vraćanju

Moguće je posuditi najviše 5 svezaka. Moraju se vratiti na mjesto s kojeg su i posuđene. Knjige koje se nalaze u čitaonicama sa slobodnim pristupom građi mogu se posuđivati ako se na polici nalazi više od jednog primjerka iste knjige. Zadužuju se na informacijskim pultovima sa zapadne strane NSK, i to tako što se stavlja pečat na obrazac, tj. zadužnicu koja ostaje korisniku.

Rok posudbe i vraćanje knjiga

Riječki studenti predstavili svoje inovativno plovilo „Vilson”


Rok je posudbe do 30 dana te se može produžiti telefonski tri dana prije isteka roka. Rok se može produžiti samo jednom, a ako vam treba i dalje, potrebno je knjigu ponovno zadužiti. Knjige se mogu vratiti osobno ili slanjem preporučenom pošiljkom.

Ako ne vratite knjigu na vrijeme, zakasnina se naplaćuje 1 kunu po danu. Ako je ne vratite ni nakon dodatnih 30 dana, za vrijeme kojih vam se naplaćuje 1 kuna po danu, na adresu će vam stići prva opomena te troškove morate podmiriti unutar 15 dana. Nakon toga šalje se druga opomena uz daljnju naplatu zakasnine tijekom sljedećih 30 dana. Nakon isteka i drugoga roka korisniku se šalje račun za naplatu izgubljene knjige i neplaćenu  zakasninu. Trošak prve opomene iznosi 20 kuna, a druge 30 kuna.

Članak je nastao u sklopu projekta Informiranje – pravo mladih koji provodi udruga SIK uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Kako u odnosu na naše EURO protivnike stojimo u „utakmici” ulaganja u obrazovanje i (ne)zaposlenost mladih?


FOTO: MAJA ČIRJAK/STUDENTSKI.HR