LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Život u podstanarstvu

Nekoliko savjeta koji će vam pomoći prilikom traženja stana

Traženje idealnog stana sa studentskim budžetom nemoguća je misija, ali uz određene smjernice i savjete moguće je naći stan koji je dobar za život.

Traženje idealnog stana sa studentskim budžetom nemoguća je misija, ali uz određene smjernice i savjete moguće je naći stan koji je dobar za život.

Student ste koji nije dobio smještaj u studentskom domu, neće ga dobiti ili ga iz nekog razloga niste ni htjeli i vaša će avantura traženja stana, ako već nije, uskoro započeti? Ako se do sada niste susreli s mukom iznajmljivanja, vidjet ćete da nije ništa jednostavnije od prikupljanja papirologije koja vam je bila potrebna posljednjih nekoliko mjeseci. Pregledat ćete stotine oglasa, osim ako već imate svoj stan ili rodbinu kod koje ćete boraviti, a od tih nekoliko stotina oglasa na prste jedne ruke moći ćete nabrojati one koji su uistinu pristojni za život te se relativno uklapaju u vaš budžet. Kako biste mogli jednostavnije i brže pronaći svoj budući smještaj, donosimo vam nekoliko stvari na koje trebate staviti fokus prilikom traženja stana.

Sumnjivi oglasi

Ponekad ćete naići na oglase koji se čine predobrima da bi bili istiniti pa za cijenu koja je i više nego u redu, dobijete odličan smještaj. Iako ne tvrdimo da dobri ljudi ne postoje i da je ovakvo nešto nemoguće, ipak budite oprezni i dobro provjerite oglas. Pročitajte eventualne komentare i recenzije, potražite ime vlasnika na nekoj Facebook grupi, primjerice Tražim stan/sobu/cimera/cimericu u Zagrebu, ako je riječ o Zagrebu te pogledajte postoje li neka neugodna iskustva s istim. O ovakvim oglasima pisali smo već ranije, o čemu možete više pročitati na poveznici

Studenti su potencijalne žrtve lažnih stanodavaca; otkrivena velika prevara u poznatom oglasniku

Pogledajte stan

Čak i ako nije riječ o oglasu koji je prevara i postoji mogućnost razgledavanja stana, ali vi ste baš tada 300 km dalje pa ne možete doći pregledati stan i odlučite ga uzeti iako ga niste vidjeli, možete se gadno zeznuti. Naime, svi znamo da s današnjom tehnologijom i mogućnostima na internetu možete učiniti svašta, pa je tako moguće i garsonijeru u suterenu prikazati kao stan iz snova. Puno je detalja, ali i većih problema koji se na fotografijama ne mogu vidjeti, pa je upravo iz tog razloga bitno da pregledate stan ili bar pošaljete nekog rođaka ili prijatelja da to učine umjesto vas. Nemojte da vas bude sramota pregledati krevet zbog mogućih jama u madracu, slavine kako biste provjerili curi li negdje voda i jesu li ispravne, a isto učinite i s WC-om. Dobro je također pregledati već postojeće kućanske aparate kako bi provjerili njihovu funkcionalnost.

Režije

Ne mora vam biti neugodno postaviti sto pitanja jer ćete ipak narednih par mjeseci ili godina provesti u tom stanu. Tražite informacije o prosječnim režijama, provjerite je li internet uključen u cijenu i možete li uzeti priključak na svoje ime. Isto tako nemojte pristati na plaćanje pričuve ili eventualno tražite da vam se ona odbija od stanarine.

Nakon useljenja

Nakon što ste odabrali stan, prilikom useljenja fotografirajte sve uređaje koji nisu bili ispravni prije nego što ste uselili, kao i svu ostalu štetu koju niste vi prouzrokovali. Bilo bi dobro da ju popišete na papir, pozovete vlasnika ili vlasnicu kako bi stavili svoj potpis te se na taj način osigurate od kasnijeg plaćanja već spomenute štete. Svakako nakon useljenja očitajte brojilo struje i obratite pozornost na iznos režija koje će uslijediti, pa ih usporedite s prosječnim režijama koje su vam rečene prije dolaska.

Ponašanje najmodavca i najmoprimca

Naravno, od vas se očekuje da ne budete toliko bučni da vam na vrata pokuca policija i da ometate druge, ali nemojte trpjeti da vas vlasnik stana terorizira. Ukoliko se ponašate normalno i pristojno, ne pravite probleme, utoliko ne morate trpjeti nenajavljene dolaske vlasnika, njihov ulazak u stan bez vaše prisutnosti i slično. Idealno bi bilo kada biste provjeriti s nekim od bivših stanara ili na navedenoj Facebook grupi postoje li kakve informacije o vlasniku jer zasigurno ne želite da netko kontrolira koga ćete i kada dovoditi u stan ili nekoga tko će se miješati u vaš privatni život. Što je najbitnije, nemojte se ustručavati razgovarati s vlasnikom o njihovim ulascima u stan bez vaše dozvole i prisutnosti jer na to, osim u izvanrednim situacijama, nemaju pravo. One posebno nepoželjne najmodavce i najmoprimce možete pronaći i na nekim postojećim crnim listama na Facebooku.

FOTO: PIXABAY