LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hrvatska ekonomska olimpijada

Zašto je važna financijska pismenost mladih i kako utječe na raspolaganje novcem?

Osobe s većim stupnjem financijske pismenosti bolje upravljaju svojim novcem, što uključuje vođenje proračuna, kontrolu troškova, štednju i ulaganje.

Osobe s većim stupnjem financijske pismenosti bolje upravljaju svojim novcem, što uključuje vođenje proračuna, kontrolu troškova, štednju i ulaganje.

U današnjem dinamičnom i sve složenijem ekonomskom okruženju, financijska pismenost postaje jedan od ključnih aspekata obrazovanja, koji ima značajan utjecaj na pojedince i društvo u cjelini. Ona ne samo da omogućuje bolje upravljanje osobnim financijama nego doprinosi i stabilnosti ekonomskog sustava, potiče ekonomski rast te smanjuje financijsku isključenost

Financijska pismenost podrazumijeva skup vještina i znanja koja omogućuju pojedincima donošenje informiranih i učinkovitih odluka o korištenju i upravljanju novcem. To uključuje razumijevanje osnovnih financijskih pojmova, kao što su štednja, ulaganje, kreditiranje, zaduživanje, porezi i planiranje mirovine.

 

Što je bolja financijska pismenost pojedinca, bolje je upravljanje osobnim financijama


Nova epizoda podcasta „Shegrt”: Kako se probiti na tržištu rada i ostati na vrhu


Osobe s većim stupnjem financijske pismenosti bolje upravljaju svojim novcem, što uključuje vođenje proračuna, kontrolu troškova, štednju i ulaganje. Sve skupa rezultira manjim brojem financijskih problema i dugoročnom financijskom stabilnošću. Pojedinci koji su informirani o financijama, bolje razumiju uvjete zaduživanja, što ih čini sposobnijima za izbjegavanje loših financijskih odluka, kao što su uzimanje nepovoljnih kredita ili upadanje u zamku dugova. To može značajno smanjiti osobne i obiteljske financijske poteškoće.

Financijska pismenost, također, omogućuje veći pristup financijskim uslugama, poput bankarskih usluga, osiguranja i ulaganja. To je posebno važno za socijalno i ekonomski ugrožene skupine koje su često isključene iz tradicionalnih financijskih sustava. Građani uz financijsku pismenost mogu bolje razumijeti ekonomske politike i tržišne trendove, što vodi do racionalnijeg trošenja i ulaganja, doprinosi stabilnosti i rastu ekonomije te smanjuje rizik od financijskih kriza.
 

Projekti poput Hrvatske ekonomske olimpijade potiču na neformalnu edukaciju o financijama


Ekonomska i upravna škola Osijek osvojila je treće izdanje Hrvatske ekonomske olimpijade


Upravo zato bitne su inicijative van formalnog obrazovanja, a koje potiču financijsku edukaciju mladih. Jedan od takvih projekata je Hrvatska ekonomska olimpijada. Treće izdanje tog natjecanja održat će se u srijedu, 29. svibnja 2024. godine, od 11 do 13 sati.

Olimpijada je usmjerena na mlade srednjoškolce ekonomskih usmjerenja, potičući ih na izvannastavne aktivnosti i primjenu ekonomske teorije u praksi. Osim učenja, srednjoškolci, kojih ove godine ima gotovo kao na prethodna dva izdanja zajedno, njih gotovo 200 iz 18 škola diljem Hrvatske, povezuju se kroz CEO s mladima, a pobjednički tim ima priliku i predstavljati Hrvatsku na IEO-u, svjetskoj završnici koja će se održati od 22. do 31. srpnja 2024. godine u Hong Kongu.

Mladi u svijetu poduzetništva – „Biti poduzetnik u Hrvatskoj je izazovno“


Više o samom projektu možete pratiti na Facebook stranici CEO-a i na našem portalu.
FOTO: EKONOMSKA I BIROTEHNIČKA ŠKOLA BJELOVAR / NATJECANJE HRVATSKA EKONOMSKA OLIMPIJADA