LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Financijska potpora

Zaklada branitelja raspisala natječaj za stipendiranje učenika srednjih škola i studenata; donosimo uvjete i popis potrebne dokumentacije

Do 25. studenoga otvoren je Natječaj za ostvarivanje potpore za obrazovanje za akademsku 2019/2020. godinu. Od rujna do lipnja isplaćuje se po 500 kuna, a pokriva se i dio troškova školarine studentima poslijediplomskih studija u iznosu od 6000 kuna.

Do 25. studenoga otvoren je Natječaj za ostvarivanje potpore za obrazovanje za akademsku 2019/2020. godinu. Od rujna do lipnja isplaćuje se po 500 kuna, a pokriva se i dio troškova školarine studentima poslijediplomskih studija u iznosu od 6000 kuna.

Zaklada branitelja raspisala je Natječaj za ostvarivanje potpore za obrazovanje za školsku, odnosno akademsku godinu 2019/2020, koji je otvoren do 25. studenoga. 

Prema Pravilniku o načinu ostvarivanja prava na potporu u obrazovanju, devet je kategorija u koje se možete prijaviti. Kategorije A1, B1, C1 i D su za srednjoškolce, A2, B2 i C2 odnose se na studente, kategorija E namijenjena je pokrivanju dijela troškova školarine poslijediplomskih studija, a kategorija F osmišljena je kao jednokratna potpora za obrazovanje tijekom redovitoga srednjoškolskog obrazovanja, preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija odnosno integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija, kratkog stručnog studija, preddiplomskog stručnog studija i specijalističkog diplomskog stručnog studija.

Uvjeti koje student mora zadovoljiti sljedeći su:

 • redovito studira
 • ne ponavlja godinu
 • nema status apsolventa
 • prosjek ocjena u dosadašnjem tijeku studiranja iznosi najmanje 4,00 ili 4,50 (kategorija B2 za izvrsnost), odnosno 3,00 ili 3,25 (kategorija C2 namijenjena studentima slabijeg socioekonomskog statusa)
 • mjesečni prihodi po članu kućanstva u prethodnoj godini ne prelaze 100% odnosno 60% proračunske osnovice
 • ne ostvaruje stipendiju koja se financira iz javnih izvora.

Potrebna dokumentacija pri prijavi na Natječaj:

 • ispunjen i ovjeren obrazac jedne od devet kategorija za koju se kandidat prijavljuje
 • izjava kandidata o sastavu kućanstva
 • prijepis ocjena u studiju preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija odnosno integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija, kratkog stručnog studija, preddiplomskog stručnog studija i specijalističkog diplomskog stručnog studija ovjeren od strane obrazovne ustanove, odnosno presliku svjedodžbe posljednjeg razreda srednje škole
 • dokaz za stjecanje dodatnih bodova za uspjeh u prethodnoj akademskoj godini
 • preslika kartice tekućeg računa kandidata.

Zaklada po službenoj dužnosti pribavlja dokaz o statusu iz članka 1. Pravilnika, dokaz o duljini sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske te potvrdu nadležne Porezne uprave o visini dohotka za sve članove kućanstva.

Izjavu o sastavu kućanstva, kao i odgovarajući obrazac za prijavu, pronaći ćete na službenoj stranici Zaklade branitelja, a svi detalji i bodovni pragovi nalaze se u Pravilniku.

Stipendist je po završetku akademske godine dužan Zakladi dostaviti dokaz o završenom školovanju jer će u suprotnom biti primoran vratiti primljeni iznos stipendije koja na mjesečnoj razini iznosi 500 kuna za studente preddiplomskog i diplomskog studija. Naknade dijela troškova školarine poslijediplomskih studija bit će odobrene u iznosu od 6000 kuna.

Adresa je slanja propisane dokumentacije: Zaklada hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i njihovih obitelji, Park Stara Trešnjevka 4, 10 000 Zagreb, s naznakom Natječaj za potporu za obrazovanje.

FOTO: PIXABAY