LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Financijska potpora

Zaklada branitelja raspisala natječaj za stipendiranje studenata; donosimo uvjete za prijavu

Do 23. studenoga otvoren je natječaj za stipendije u visini od 500 kuna za studente preddiplomskog i diplomskog studija, te za pokrivanje dijela školarine studentima poslijediplomskih studija u iznosu od 6000 kuna.

Do 23. studenoga otvoren je natječaj za stipendije u visini od 500 kuna za studente preddiplomskog i diplomskog studija, te za pokrivanje dijela školarine studentima poslijediplomskih studija u iznosu od 6000 kuna.

Zaklada branitelja raspisala je Natječaj za ostvarivanje potpore za obrazovanje za akademsku godinu 2020/2021. Prema Pravilniku o načinu ostvarivanja prava na potporu u obrazovanju, četiri su kategorije u koje se možete prijaviti.

A2 kategorija namijenjena je djeci smrtno stradalih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, B2 kategorija je za izvrsnost tijekom studija, a C2 namijenjena je studentima slabijeg socioekonomskog statusa. Kategorija E je, pak, zamišljena za pokrivanje dijela troškova školarine poslijediplomskih studija.

Uvjeti koje student mora zadovoljiti sljedeći su:

  • redoviti studij
  • neponavljanje godine
  • student nema status apsolventa
  • prosjek ocjena u dosadašnjem tijeku studiranja iznosi najmanje 3,25 ili 3,75 (kategorija A2); 4,00 ili 4,50 (kategorija B2 za izvrsnost); odnosno 3,00 ili 3,25 (kategorija C2 namijenjena studentima slabijeg socioekonomskog statusa)
  • mjesečni prihodi po članu kućanstva u prethodnoj godini ne prelaze 100% (3326 kuna), odnosno 60% (1995,60 kuna) proračunske osnovice
  • student ne ostvaruje stipendiju koja se financira iz javnih izvora.
Potrebna dokumentacija pri prijavi na Natječaj:
  • ispunjen i ovjeren obrazac jedne od triju kategorija za koju se kandidat prijavljuje
  • izjava kandidata o sastavu kućanstva (dostupna na službenoj stranici Ministarstva hrvatskih branitelja)
  • prijepis ocjena u studiju preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija, odnosno integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija, kratkog stručnog studija, preddiplomskog stručnog studija i specijalističkog diplomskog stručnog studija ovjeren u obrazovnoj ustanovi, odnosno preslika svjedodžbe posljednjeg razreda srednje škole
  • dokaz za stjecanje dodatnih bodova za uspjeh u prethodnoj akademskoj godini.

Zaklada će po službenoj dužnosti pribaviti dokaz o statusu iz članka 1. Pravilnika, dokaz o duljini sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske te potvrdu nadležne Porezne uprave o visini dohotka za sve članove kućanstva. 

Prijavu šaljete isključivo preporučenom poštom do 23. studenoga na adresu: Zaklada hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i njihovih obitelji, Park Stara Trešnjevka 4, 10 000 Zagreb, s naznakom Natječaj za potporu za obrazovanje – studenti.

Stipendist je po završetku akademske godine obvezan Zakladi dostaviti dokaz o završenom školovanju jer će u suprotnom biti primoran vratiti primljeni iznos stipendije koja na mjesečnoj razini iznosi 500 kuna za studente preddiplomskog i diplomskog studija. Naknade dijela troškova školarine poslijediplomskih studija bit će odobrene u iznosu od 6000 kuna.

U Pravilniku natječaja dostupni su svi detalji i bodovni pragovi, a na službenoj internetskoj stranici Ministarstva hrvatskih branitelja pronaći ćete potrebne obrasce i izjavu o sastavu kućanstva.

FOTO: PIXABAY