LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
OTP Virtualni savjetnik

Sve što morate znati o plaćanju i korištenju kartica u inozemstvu

Od uplata iz inozemstva do putnih osiguranja, uplata na krivi račun, sigurnosti prilikom online kupnje – razne financijske dubioze muče studente. Zato je tu OTP Virtualni savjetnik s odgovorima i rješenjima!

Od uplata iz inozemstva do putnih osiguranja, uplata na krivi račun, sigurnosti prilikom online kupnje – razne financijske dubioze muče studente. Zato je tu OTP Virtualni savjetnik s odgovorima i rješenjima!

Bliži se ljeto, planiraju se putovanja, a u sandučić OTP Virtualnog savjetnika stiže sve više pitanja vezanih uz plaćanje i korištenje kartica u inozemstvu te sigurnosti kod internetske kupovine. Od Erasmusa preko klasičnih putovanja do muka po IBAN-u, najkorisnije odgovore donosimo u nastavku.

Stipendije za Erasmusovce, putno osiguranje i uplate iz inozemstva – najvažnije informacije

Studenti koji dolaze na Erasmus u Hrvatsku i pritom primaju stipendiju – trebaju imati hrvatski bankovni račun. Bez ikakve muke mogu otvoriti studentski tekući račun koji je kunski prometni račun (primanje uplata i obavljanje isplata) za koji je, između ostalog, otvaranje i vođenje računa potpuno besplatno, kao i izdavanje Visa Classic debitne ili Mastercard debitne kartice. Dogovorite sastanak u poslovnici online putem i za čas sve sredite.

Ako često putujete ili uskoro planirate na putovanje – ne zaboravite putno osiguranje. OTP banka d.d. u suradnji s Croatia osiguranjem nudi svojim klijentima putno zdravstveno osiguranje. Za više informacija posjetite najbližu poslovnicu OTP banke d.d. ili nazovite Kontakt centar na brojeve telefona 0800 21 00 21 ili 072 21 00 21.

Za sve vas koji očekujete ili računate na uplate iz inozemstva važno je da znate da se ti priljevi knjiže u valuti transakcije, odnosno za odobrenje priljeva u valuti EUR je potrebno otvoriti račun u valuti EUR. Inozemnom partneru potrebno je poslati IBAN računa u EUR te BIC kod OTP Banke d.d: OTPVHR2X.

Online kupovina – vodite računa o sigurnosti

Prilikom bilo kakve internetske kupovine potrebno je voditi računa o sigurnosti same web-trgovine pa tako i Google Playa. Prije otkrivanja kartičnih podataka putem interneta ili putem telefona – uvijek provjerite prodavatelja. Također, preporučujemo provjeru uvjeta poslovanja internetske trgovine, kao i pažljivo proučavanje uvjeta plaćanja, dostave, reklamacija i povrata.

Sve kartice OTP banke d.d. uključene su u 3D secure program koji osigurava najvišu razinu sigurnosti. Ako kartica koju posjedujete nije prijavljena u program, uslugu možete aktivirati na internetskim stranicama banke. Ako se želite dodatno educirati vezano uz zaštitu prilikom internetske kupovine, proučite savjete i pravila na ovoj stranici.

Kod uplaćivanja novca uvijek vrijedi – pomalo i oprezno

Utipkali ste jednu krivu znamenku IBAN-a i novac je uplaćen na krivi račun? Zaboravili ste ili slučajno izbrisali IBAN na koji morate izvršiti uplatu? Želite preko imena i prezimena osobe pronaći njen IBAN?

Uvijek, ali uvijek prilikom pretipkavanja ili prepisivanja IBAN-a budite oprezni i provjerite nekoliko puta jeste li dobro napisali sve znamenke. Ako se dogodi da ste ipak uplatiti novac na krivi IBAN, preporuka je da odete u najbližu poslovnicu OTP banke d.d. Kako biste uspješno i brzi riješili problem potrebno je dostaviti sve podatke o izvršenoj transakciji, kao što su IBAN primatelja, ime i prezime primatelja, točan iznos, itd.

Ime i prezime nisu dovoljni kako biste uplatili novac bilo kome, unatoč tome što ste klijenti iste banke. Unutar internetskog ili mobilnog bankarstva ne postoji mogućnost pretraživanja samo imenom i prezimenom. Za uplate, odnosno interne prijenose drugim klijentima OTP banke d.d, potrebno je znati IBAN osobe kojoj se uplaćuje, odnosno IBAN primatelja uplate.

Još jednom – pomalo i oprezno kad su financije i uplate u pitanju. Istražite, pitajte i ne riskirajte. OTP Virtualni savjetnik uvijek vam je na raspolaganju. 

FOTO: PIXABAY