LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rezultati ankete

Studenti ostaju bez posla: „Rekli su mi roditelji dati malo novca mada ni oni nemaju.”

Anketa koju smo proveli pokazala je da je za 88,9% studenata studentski posao bio jedini izvor prihoda. Zbog novih mjera ostaju bez posla – jedni se vraćaju roditeljima, drugi nisu sigurni kako dalje.

Anketa koju smo proveli pokazala je da je za 88,9% studenata studentski posao bio jedini izvor prihoda. Zbog novih mjera ostaju bez posla – jedni se vraćaju roditeljima, drugi nisu sigurni kako dalje.

Prije nekoliko dana proveli smo anketu o utjecaju najnovijih epidemioloških mjera na studentske poslove. Pitali smo vas jeste li zbog novih mjera ostali bez posla, je li vam on bio jedini izvor prihoda, kako ćete se dalje uzdržavati i kako će sve to utjecati na vaš život. U nastavku prenosimo što ste nam otkrili.

Većim dijelom odgovorile su nam cure – 81,4%, a najveći broj anketiranih spada u dobnu kategoriju 19-25. Oko 11% bilo je onih koji su stariji od 26 godina, dok osoba starosti 18 godina ili mlađe nije bilo. Što se tiče područja studiranja, kao i gradova iz kojih ispitanici dolaze te godine studija, anketu su ispunili studenti gotovo svih godina studija i iz različitih gradova.

Radi se o studentima raznih područja studiranja – od društvenih i humanističkih studija do prirodnih znanosti. Najviše ih je bilo s Fakulteta hrvatskih studija, zatim slijede oni s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a potom s Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Od gradova najviše je anketiranih iz Zagreba, zatim slijedi Osijek pa Split, no svoje su iskustvo otkrile i osobe iz Rijeke i Slavonskog Broda. 

62,8% studenata kazalo je da su najnovije mjere utjecale na gubitak studentskog posla. Riječ je o onima koji su radili razne studentske poslove: konobarenje, rad u igraonici, restoranima brze prehrane, u prozvodnji i ugostiteljstvu. Neki su radili kao predavači, u administraciji ili u medijima što nisu zanimanja direktno pogođena novim mjerama.

88,9% studenata navelo je da im je studentski posao jedini izvor prihoda. Zanimalo nas je, stoga, kako će se dalje uzdržavati i hoće li zbog gubitka posla biti primorani otići iz grada u kojemu studiraju ili se oslanjati na financijsku pomoć svojih roditelja. Neki su se odgovori ponavljali, a evo što su nam generalno napisali:
– Ne znam, rekli su mi roditelji dati malo novca mada ni oni nemaju. Ne mogu naći posao, nitko ne traži studente sada zbog korone, a nitko ne misli na nas.
– Studiram u Zagrebu i živim s roditeljima, ali nisu dobrog financijskog statusa pa je moja plaća uvelike bila od pomoći.
– Vjerojatno ću morati otići iz mjesta studiranja jer nemam čime plaćati stan i režije.
– Stisnut' želudac i snaći se, nema druge.
– Uzdržavat će me roditelji i živjet ću s njima.
– Vjerojatno ću ostati bez stana koji iznajmljujem.
– Otići ću iz mjesta studiranja.
– Samo osnovna potrošnja, nikakvi pokloni, znakovi pažnje...
– Pitat' ću za pomoć.
– Roditelji će pomoći koliko mogu.
– Morat ću napustiti mjesto studiranja.
– Neću moći platiti životno osiguranje.
– Pokušat ću zaradit bilo što novaca, ne mogu otići iz mjesta studiranja jer nemam online nastavu.
– Nemam pojma.
– Morat ću zamoliti svoje za pomoć iako ne volim ovisiti o njima.
Nešto malo više od 87% studenata tražit će novi posao, neki su već mjesec dana u potrazi, dok se drugi prvo planiraju vratiti kući pa onda krenuti u potragu za poslom. Nažalost, jednak je postotak studenata skeptičan da će na kraju uspjeti pronaći posao. Ipak, kako bismo bar malo olakšali potragu, podsjećamo da ponudu poslova možete pratiti pod rubrikom Poslovi na portalu Studentski.hr, kao i na Facebook stranici Studentski poslovi.
FOTO: STUDENTSKI.HR