LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izračun troškova

Studenti će prilikom prvog useljenja u stan izdvojiti preko tisuću kuna

Cijena prilikom useljavanja u stan možete iznositi preko tisuću kuna ako useljavate prvi put, a nešto će bolje proći oni koji se sele iz jednog u drugi stan. Saznajte kako smo došli do tog iznosa.

Cijena prilikom useljavanja u stan možete iznositi preko tisuću kuna ako useljavate prvi put, a nešto će bolje proći oni koji se sele iz jednog u drugi stan. Saznajte kako smo došli do tog iznosa.

Već smo u nekoliko navrata pisali o cijeni života u iznajmljenim privatnim stanovima no prije nego uopće dođe na red plaćanje stanarine iz svojeg ćete džepa morati izdvojiti dio novca kako biste omogućili da stan bude dovoljno dobar da u njemu počnete živjeti. Naime, već ćete prvog dana boravka u istome morati izdvojiti oko 200kn kako biste kupili deterdžente i ostale potrepštine kojima ćete stan dovesti u red.

Naravno, ova cijena može iznositi dosta manje ili više, ovisno o proizvodima koje upotrebljavate. Budući da je u stanu prije vas vjerojatno boravio netko koga ne poznajete ili je stan bio prazan prije negoli ste uselili, potrebno ga je temeljito očistiti. Čak i ako niste netko tko često čisti stan ili radi generalku i ako vam vlasnik stana kaže da je stan prethodno očišćen, vjerojatno ćete u njemu zateći puno prašine, pa i ostataka hrane od prethodnih stanara, stoga je naša preporuka da uzmete krpu u svoje ruke i budete sasvim sigurni da ćete živjeti u zdravom okruženju. Za temeljito čišćenje stana optimalno je kupiti sljedeće proizvode:

 • deterdžent za pranje podova – oko 15 kn

 • deterdžent za čišćenje štednjaka i sudopera – oko 15 kn

 • osvježivač i sredstvo za čišćenje WC školjke – primjerice osvježivač W5 branda (10 kn), nekoliko komada; sredstvo za čišćenje – oko 15 kn

 • spužvice – oko 5 kn

 • deterdžent za pranje posuđa – oko 7 kn

 • sredstvo za brisanje staklenih površina – oko 15 kn

 • papirnati ubrus – od 5 kn

 • univerzalna krpa (npr. za pranje podova) – oko 15 kn

 • sapun za ruke – oko 7 kn

 • vrećice za smeće – oko 10 kn

 • WC papir – oko 15 kn

 • deterdžent za pranje rublja, za crno i za šareno rublje – oko 25 kn svaki

 • prašak za pranje bijelog rublja – manja pakiranja oko 25 kn

  Ukupno: 199 kn

Vezano: Podstanarstvo u Zagrebu donosi niz problema; visoke cijene, loši stanovi

Iako je ovo samo okvirna cijena, možete vidjeti da je poprilično visoka, no pozitivna stvar je što će vam, kao studentu, većina skupljih proizvoda, poput deterdženata za pranje rublja, trajati dosta dugo pa će vam primjerice prašak od 5kg trajati bar jednu akademsku godinu. Neke proizvode potrebno je češće kupovati, no i na tome možete uštedjeti ako pratite sniženja i kupujete ondje gdje je povoljnije. 

Proizvodi za čišćenje nisu jedini trošak prilikom prvog useljevanja u stan jer u njemu često nema usisavača, sušila za rublje, glačala za rublje ili sušila za kosu, a nerijetko je slučaj i da morate kupiti koš za smeće ili košaru za prljavo rublje. Osim toga, često je potrebno kupiti pribor za jelo, kao i tanjure, lonce, čaše i šalice. Ovo sve može vas izaći čak oko tisuću kuna, što zajedno s prethodno navedenim stvarima iznosi oko 1200kn, a uz to se još pribrajaju troškovi dolaska iz mjesta stanovanja do mjesta studiranja, kao i mogući prijevoz stvari.

Cijena može postajati sve vrtoglavijom ako morate kupovati poplune, pokrivače, jastuke, posteljinu, nadmadrac i slično. Dakle, najskuplje će proći studenti koji će živjeti u privatnim stanovima, a useljavaju se prvi put, dok će nešto jeftinije proći oni koji dio potrepština imaju otprije. Ako živite s cimerima, dio troškova možete podijeliti.

FOTO: PIXABAY