LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zakonski prijedlog

Studenti će od sada moći više zarađivati: Povećava se neoporezivi iznos za uzdržavane osobe

Vlada RH predložila je zakon prema kojem bi se neoporezivi iznos primitaka uzdržavanih osoba trebao povećati s 15.000 na 24.000 kuna godišnje.

Vlada RH predložila je zakon prema kojem bi se neoporezivi iznos primitaka uzdržavanih osoba trebao povećati s 15.000 na 24.000 kuna godišnje.

Jučer je na redovnoj sjednici Vlade Republike Hrvatske izglasan prijedlog zakona koji će omogućiti studentima veću zaradu preko Student servisa. Naime, neoporezivi iznos primitaka uzdržavanih osoba trebao bi se povećati s 15.000 na 24.000 kuna godišnje. Novi prijedlog zakona, Vlada RH je poslala na izglasavanje u Sabor, a isti bi trebao vrijediti već u ovoj godini.

Uzdržavanim članovima uže obitelji i uzdržavanom djecom sada se smatraju fizičke osobe čiji oporezivi primici, primici na koje se ne plaća porez i drugi primici koji se ne smatraju dohotkom, ne prelaze iznos od 15.000 kuna na godišnjoj razini. Pa se shodno tome porez na dohodak ne plaća ni na primitke učenika i studenata za rad preko učeničkih i studentskih udruga do tog iznosa. - stoji na stranicama Vlade Republike Hrvatske.

Dakle, studenti i učenici će prema novom zakonu moći zaraditi do 24 tisuće kune, bez da roditelj ili skrbnik gubi pravo na porezne olakšice na osnovu uzdržavanog člana obitelji.

U obrazloženju zakonskog prijedloga stoji kako je prvenstveni cilj potaknuti mlade ljude koji nastoje steći radno iskustvo tijekom studija na veći angažman na tržištu rada. Također, unazad nekoliko godina pojavila se veća potreba za radnom snagom, a to se posebno odnosi na period turističke sezone te novim odredbama Vlada RH želi suzbiti potrebu za uvozom stranih radnika.
 
FOTO: PIXABAY