LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentska zarada

Što je s poreznom olakšicom za studente? Zakon je najavljen, ali prijedloga još nema

Mladi iz Domovinskog pokreta Splitsko-dalmatinske županije upozoravaju da još uvijek ne postoji službeni prijedlog o izmjeni zakona, što bi studente zasigurno moglo postaviti u nepovoljan položaj. 

Mladi iz Domovinskog pokreta Splitsko-dalmatinske županije upozoravaju da još uvijek ne postoji službeni prijedlog o izmjeni zakona, što bi studente zasigurno moglo postaviti u nepovoljan položaj. 

Još početkom ljeta, Ministarstvo financija, na čelu s tadašnjim ministrom Zdravkom Marićem, obećalo je podići limit koji se odnosi na studentske porezne olakšice. Prema najavi resornog Ministarstva, limit se trebao povećati s još uvijek aktualnih 15 tisuća kuna na 24 tisuće kune. U praksi bi to značilo da studenti mogu zarađivati više, bez da njihovi roditelji/skrbnici izgube pravo na porezne olakšice. Također, najavljeno je kako će novi zakon biti retroaktivan, odnosno vrijedit će i u tekućoj godini.

Godina se polako bliži kraju, a prijedloga zakona ne postoji...


Brojni studenti ovakve su izmjene dočekali s oduševljenjem, računajući da je stvar riješene te da će moći zarađivati više, bez poreznih nameta. No, mladi iz Domovinskog pokreta Splitsko-dalmatinske županije upozoravaju da još uvijek ne postoji niti službeni prijedlog o izmjeni zakona, što bi studente zasigurno moglo postaviti u nepovoljan položaj. 

Ministarstvo financija je ljetos obećalo podignuti limit za poreznu olakšicu za studente s 15 na 24 tisuće kuna i to retroaktivno za 2022. Međutim, godina se bliži kraju, a prijedlog nacrta zakona još nije upućen u saborsku proceduru. Postavlja se opravdano pitanje - je li moguće da je Vlada namjerno namamila financijski najranjiviju skupinu mladih u svojevrsnu poreznu klopku obećavši im da će limit za poreznu olakšicu biti podignut - zapitala se studentica i predsjednica Gradskog kotara Ravne njive, Lucija Veštić.

Najveći dio studenata radi sezonski, a mnogi su, očekujući da će limit biti podignut, probili stari limit od 15 tisuća kuna. U odnosu na 2018. minimalna studentska satnica porasla je za 36,28 posto tj. s 21,50 na 29,30 kuna, dok je limit za poreznu olakšicu ostao isti. Sve to za posljedicu ima skraćivanje radnog vremena studentima. Sezona je gotova i postavlja se pitanje - što sada? Moglo bi se dogoditi da teret vladinih ne ispunjenih obećanja padne na leđa roditeljima koji će izgubiti pravo na poreznu olakšicu. To bi dodatno sve zakompliciralo jer njihova djeca rade kako bi olakšali njima i sebi - objašnjava Ive Ćaleta Car, mladi vijećnik Domovinskog pokreta u Općini Bilice.

FOTO: PIXABAY