LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PRIJAVE DO 31. SRPNJA

Stipendije Njemačkog saveznog parlamenta otvaraju ti mogućnost rada u tamošnjem parlamentu i širenje znanja o demokraciji

Ovaj program, ostvaren u suradnji s poznatim berlinskim sveučilištima, omogućuje stipendistima da steknu iskustvo rada u parlamentu i upoznaju se s njemačkom parlamentarnom demokracijom, a pravo sudjelovanja u istom ostvaruju i mladi iz Hrvatske.

Ovaj program, ostvaren u suradnji s poznatim berlinskim sveučilištima, omogućuje stipendistima da steknu iskustvo rada u parlamentu i upoznaju se s njemačkom parlamentarnom demokracijom, a pravo sudjelovanja u istom ostvaruju i mladi iz Hrvatske.

Njemački savezni parlament otvara vrata za mlade ljude sa završenim studijem iz 50 zemalja širom svijeta, nudeći godišnje oko 120 stipendija. Ovaj program, ostvaren u suradnji s poznatim berlinskim sveučilištima, omogućuje stipendistima da steknu iskustvo rada u parlamentu i upoznaju se s njemačkom parlamentarnom demokracijom, a pravo sudjelovanja u istom ostvaruju i mladi iz Hrvatske.

Program, koji se odvija od 1. ožujka do 31. srpnja svake godine, sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela. U teorijskom dijelu, stipendisti sudjeluju u radionicama, seminarima i predavanjima koja pokrivaju teme poput parlamentarne demokracije, pluralističkog društva i kulture sjećanja, a praktični dio stipendije obuhvaća tromjesečnu praksu u uredu jednog od zastupnika u njemačkom parlamentu, poznatom kao Bundestag.

Stipendisti su upisani kao studenti na Humboldtovom sveučilištu u Berlinu tijekom ljetnog semestra te imaju mogućnost pohađanja do dva kolegija na Humboldtovom sveučilištu ili drugim berlinskim sveučilištima. Također, sudjeluju u znanstvenim popratnim programima Slobodnog sveučilišta, Humboldtovog sveučilišta i Tehničkog sveučilišta.

Osim toga, stipendisti imaju priliku sudjelovati u znanstvenim programima političkih zaklada koje im prenose vrijednost aktivnog civilnog društva u demokraciji, a kroz seminare o različitim temama, dobivaju mogućnost širenja svog znanja i razumijevanja političkih procesa.

Stipendija obuhvaća mjesečni iznos od 700 eura, besplatni smještaj, troškove putovanja u Berlin, zdravstveno osiguranje, osiguranje od posljedica nezgode i osiguranje od odgovornosti. Financiranje međunarodne parlamentarne stipendije osigurava sam Bundestag, a pokrovitelj programa je predsjednica Njemačkog saveznog parlamenta.

Rok za prijavu na ovaj izazov je 31. srpnja 2023., a više informacija o programu i načinu prijave možete pronaći na mrežnoj stranici Njemačkog veleposlanstva u Zagrebu
FOTO: UNSPLASH