LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Povećanje poreznog limita

Saznali smo što je s povećanjem poreznog limita za studente te hoće li uistinu vrijediti retroaktivno

Zbog iskazane zabrinutosti studenata, odlučili smo saznati konkretne informacije o tome kada će nova dopuna zakona stupiti na snagu i hoće li se uistinu odnositi i na 2022. godinu.

Zbog iskazane zabrinutosti studenata, odlučili smo saznati konkretne informacije o tome kada će nova dopuna zakona stupiti na snagu i hoće li se uistinu odnositi i na 2022. godinu.

Još početkom ljeta, Ministarstvo financija, na čelu s tadašnjim ministrom Zdravkom Marićem, obećalo je podići limit koji se odnosi na studentske porezne olakšice. Prema najavi resornog Ministarstva, limit se trebao povećati s još uvijek aktualnih 15 tisuća kuna na 24 tisuće kune. U praksi bi to značilo da studenti mogu zarađivati više, bez da njihovi roditelji/skrbnici izgube pravo na porezne olakšice. Također, najavljeno je kako će novi zakon biti retroaktivan, odnosno vrijedit će i za kompletnu tekuću kalendarsku godinu.

Od obećanja je prošlo gotovo pet mjeseci, pojedini studenti već su debelo prekoračili 15 tisuća kuna zarade, računajući na ranije najavljenu izmjenu poreznog limita na ostvareni dohodak.

Upravo zbog zabrinutosti studenata, odlučili smo saznati konkretne informacije o tome kada će nova dopuna zakona stupiti na snagu i hoće li se uistinu odnositi i na 2022. godinu.

Iz Ministarstva financija objašnjavaju kako je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak trenutno u zakonodavnoj proceduri te da će, kako i najavljeno, djelovati retroaktivno. Kako možemo iščitati iz odgovora, razloga za brigu nema!

Povećanje neoporezivog iznosa primitaka učenika i studenata na redovitom školovanju za rad putem učeničkih i studentskih udruga, po posebnim propisima s 15.000,00 kn godišnje na 24.000,00 godišnje izvršit će se izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak (kojim je uređen neoporezivi iznos tih primitaka) s primjenom od 1. siječnja 2023. - odgovorili su iz Ministarstva.


 
FOTO: UNSPLASH