LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
UČENIČKI RAD

Saznajte sve o radu preko učeničkog servisa: kako se učlaniti i koja prava imate!

Učenički servisi omogućuju srednjoškolcima da stječu radno iskustvo, dodatno zarađuju i razvijaju radne vještine. Ovdje možete pronaći sve potrebne informacije o učlanjenju u učenički servis te pravila i postupke koje morate slijediti kako biste mogli sigurno raditi.

Učenički servisi omogućuju srednjoškolcima da stječu radno iskustvo, dodatno zarađuju i razvijaju radne vještine. Ovdje možete pronaći sve potrebne informacije o učlanjenju u učenički servis te pravila i postupke koje morate slijediti kako biste mogli sigurno raditi.

Učenici koji već kroz srednju školu žele steći radno iskustvo, dodatno zaraditi ili naučiti neke radne vještine to mogu učiniti preko učeničkih servisa. Učenički servisi pružaju priliku učenicima srednjih škola da rade na legalnim poslovima, a pritom su i zaštićeni zakonom. Ako ste zainteresirani za rad i želite saznati kako se učlaniti u učenički servis te koja su pravila i procedure koje morate slijediti, ovaj članak je za vas.

 

Kako se učlaniti u učenički servis?


Kako bi mogli obavljati neki privremeni ili sezonski posao za početak se treba učlaniti u učenički servis, odnosno službu koja služi za isplatu plaća. Za učlaniti se u učenički servis bit će vam potrebni:
  • Osobna iskaznica, ili drugi dokument koji sadrži vaš OIB,
  • Potvrda škole o redovitom školovanju za tekuću godinu (nabaviti je možete u školskoj referadi ili tajništvu),
  • Ako ste maloljetni, potpisana suglasnost roditelja/skrbnika te preslika njihove osobne iskaznice,
  • Preslika ugovora ili kartice vašeg žiro ili tekućeg računa (mora glasiti na učenika, a opunomoćenik može biti roditelj ako je osoba mlađa od 18 godina),
  • Popunjena prijavnica, koju ćete pronaći na stranici vaše škole.

 

Koja prava imate?


Kada se učlanite u učenički servis, možete krenuti u potragu za poslovima, ali bitno je znati i vaša prava, koja su zaštićena Pravilnikom o obavljanju djelatnosti u svezi sa zapošljavanjem. U članku 9. Pravilnika, u dijelu Posredovanje za povremeni rad redovitih učenika, stoji da učenici mogu raditi samo privremene i sezonske poslove za vrijeme školskih praznika, odnosno zimskog, proljetnog i ljetnog odmora. Nadalje, za posredovanje za rad maloljetnog redovitog učenika srednjoškolske ustanove moraju imati pisanu suglasnost njegovog zakonskog zastupnika ili skrbnika, a za učenike mlađe od 15 godine i pisanu suglasnost nadležnog inspektora. 

Minimalna učenička satnica od sada je izjednačena sa studentskom, koja iznosi 5,25 eura po satu, a učeniku se plaća isplaćuje u roku od 15 dana nakon obavljenog posla, odnosno nakon što učenik po objavljenom poslu dostavi ugovor.

Top 5 aktivnosti za nezaboravno iskustvo ovog ljeta


Puno radno vrijeme za maloljetne učenike je 7 sati dnevno, odnosno 35 sati tjedno. Ako pak imate više od 15 godina, možete raditi 8 sati dnevno, odnosno 40 sati tjedno. Ako radite dnevno više od 4,5 sata, imate pravo na stanku od najmanje 30 minuta. Također, ako radite dva uzastopna dana, imate pravo na odmor od najmanje 14 sati neprekidno, te imate pravo na tjedni odmor u trajanju od najmanje 48 sati neprekidno. Prema članku 15. maloljetnim učenicima zabranjen je rad između 20 sati navečer i 6 sati ujutro.

Kako pronaći dobar sezonski posao?


 

Koje poslove ne smijete obavljati?


Pravilnik o poslovima na kojima se ne smije zaposliti maloljetnik, utvrđuje poslove koje radi zaštite sigurnosti, zdravlja, ćudoređa ili tjelesnog i duševnog razvoja, učenici ne mogu izvoditi. Odnosno navodi se da maloljetnici trebaju biti zaštićeni od svih posebnih opasnosti za njihovu sigurnost, zdravlje i razvoj, koje su posljedica nedostatka iskustva, nedostatka svijesti o postojećim ili mogućim opasnostima ili činjenice da još uvijek nisu u potpunosti psihofizički zreli. Pravilnik također izričito navodi da radi zaštite ćudoređa, maloljetnik ne smije biti zaposlen na poslovima u kockarnicama, salonima za igre na sreću, disko klubovima, noćnim barovima ili noćnim klubovima.

 

Popis servisa za zapošljavanje srednjoškolaca


Dio ustanova koje u određenoj županiji koje imaju dozvolu za obavljanje posredovanja za povremeni rad redovitih učenika možete pronaći na poveznici, ali najbolje je dodatno provjeriti kod voditelja vaše škole jer ovdje ipak nisu navedene sve ustanove.

Rad preko učeničkog servisa: popis svih servisa u koje se učenici mogu učlaniti, po županijama


FOTO: CANVA PRO/SDI PRODUCTIONS, ILUSTRACIJA