LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
TRI KATEGORIJE

Riječkim studentima dodjeljuju se stipendije u nekoliko kategorija

Darovitim učenicima i studentima dodijelit će se 47 stipendija, na osnovu socijalnog kriterija njih 15, a 6 stipendija namijenjeno je za deficitarna zanimanja.

Darovitim učenicima i studentima dodijelit će se 47 stipendija, na osnovu socijalnog kriterija njih 15, a 6 stipendija namijenjeno je za deficitarna zanimanja.

Grad Rijeka raspisao je natječaje za tri vrste stipendija za učenike i studente u ovoj školskoj godini, piše Novi list.

Stipendije će se dodjeljivati u kategorijama darovitosti, za određene socijalne uvjete te studentima za deficitarna zanimanja.

Rok za prijavu na natječaj je 4. studenog 2021. godine, a pravo na podnošenje zahtjeva za dodjelu stipendije imaju svi učenici i redoviti studenti koji su državljani Hrvatske s prebivalištem na području Rijeke.


Stipendije za nadarene pojedince


Darovitim će se pojedincima dodijeliti 47 stipendija, od čega 14 stipendija za darovite učenike 3. i 4. razreda srednjih škola te 33 stipendije za darovite studente.

Stipendije se dodjeljuju u mjesečnom iznosu od 850 kuna za razdoblje od devet mjeseci, za korisnike stipendije koji se školuju u Rijeci, a za stipendiste koji se školuju izvan Rijeke stipendija iznosi 1100 kuna mjesečno.

Pristupnici natječaju u kategoriji darovitosti boduju se prema uspjehu u obrazovanju, priznatim postignućima, mišljenju profesora-mentora te rezultatima psihološkog testiranja.

Prijavu na natječaj za darovite učenike 3. i 4. razreda srednjih škola i za darovite studente pristupnik obavezno ispunjava u elektroničkom obliku na obrascu dostupnom na internetskoj stranici Stipendisti online prijava pristupnika, uz koju treba priložiti i potrebnu dokumentaciju.


Socijalne stipendije


Studentima u socijalnoj kategoriji će ove akademske godine biti dodijeljeno ukupno 15 stipendija, od čega 11 stipendija za učenike srednjih škola i 4 stipendije za studente.

Mjesečni iznos stipendije je 850 kuna i dodjeljuje se za 12 mjeseci školske odnosno akademske godine

Glavni kriterij za ovu stipendiju su socijalni uvjeti u kojima učenik odnosno student živi, no bitno je istaknuti i kako se prilikom rangiranja u obzir uzima i prosjek ocjena.

Učenik koji se prijavljuje treba imati srednju ocjenu od najmanje 3,5 kao i uzorno vladanje, a student prosjek ocjena od najmanje 3,0 te minimalno ostvarenih 55 ECTS bodova.
 

Stipendije za deficitarna zanimanja


Prema obavijesti Grada Rijeke, ovogodišnjim natječajem je rezervirano i 6 stipendija deficitarnim zanimanjima za potrebe ustanova na području grada Rijeke.

U tu će se svrhu stipendirati dva buduća magistra logopedije, dva magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, a budućim magistrima edukacije rehabilitacije te magistrima socijalne pedagogije dodijelit će se po jedna stipendija.

Mjesečni iznos stipendije je 1100 kuna i dodjeljuje se za devet mjeseci ove akademske godine.
FOTO: PIXABAY