LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski.hr i magazin Studentska mreža u suradnji s OTP bankom d. d. proveli istraživanje

Rezultati istraživanja: Evo kako studenti upravljaju novcem!

Za što bi studenti dali zadnjih 100 kuna? Na čemu najviše štede? Koliko troše na zabavu? Odgovore donosimo u rezultatima velikog istraživanja koje su proveli Studentski.hr i magazin Studentska mreža u suradnji s OTP bankom d. d.

Za što bi studenti dali zadnjih 100 kuna? Na čemu najviše štede? Koliko troše na zabavu? Odgovore donosimo u rezultatima velikog istraživanja koje su proveli Studentski.hr i magazin Studentska mreža u suradnji s OTP bankom d. d.

U velikom istraživanju koje su Studentski.hr i magazin Studentska mreža proveli u suradnji s OTP bankom d. d. saznali smo kako studenti troše svoj budžet! Za što bi dali zadnjih 100 kuna? Na čemu najviše štede? Za što im najviše nedostaje novca? Koliko troše na zabavu i društvene aktivnosti, a koliko na hranu i smještaj? Odgovore donosimo u nastavku teksta!

U istraživanju je sudjelovalo 1238 ispitanika, od čega je 61% žena i 39% muškaraca. Više od 70 posto ispitanika ima između 19 i 22 godine. Više od 80 % studenata smatra da njihova obitelj ima prosječna ili iznadprosječna primanja, ali samo 16,9% njih financiraju isključivo roditelji. Ostali se ili sami financiraju ili uz roditeljsku pomoć primaju i stipendiju, rade studentske poslove, imaju kredit.

 
 

Slika 1. Kako financiraš svoje troškove života?

Gotovo 38% ispitanika živi u privatnom smještaju, malo manje od 30% u studentskom domu, a trećina s roditeljima. Najviše novca troše na hranu (do 1000 kuna), potom slijede društvene aktivnost i zabava (do 500 kuna) te smještaj. Vrlo mali postotak studenata najviše novca izdvaja za edukaciju.

 

Slika 2. Na što trošiš najviše novca?

Ako ne računamo troškove stanovanja i hrane, 28,5% studenata troši do 500 kuna mjesečno, 31,5 % do 1000 kuna mjesečno. Više od 20% studenata troši preko 1500 kuna mjesečno.

 
 

Slika 3. S koliko novca mjesečno raspolažeš ako NE računamo troškove stanovanja i hrane?

Više od 88 % ispitanika se ne zadužuje, njih 10 % koristi pozajmice po tekućem računu, a nešto manje od 2 % studenata koji su sudjelovali u istraživanju ima kredit za školarinu.

 
 

Slika 4. Imaš li neki dug?

Zanimljivi su odgovori na pitanje za što bi studenti dali posljednjih 100 kuna. Nešto više od 30 % odabralo je dobar provod, a ostali se lome između edukacije, vraćanja duga i shoppinga.

 
 

Slika 5. Za što bi dao/-la posljednjih 100 kuna?

Najviše novca studentima nedostaje za putovanja (a nikad više vremena za to!) i shopping. Manji dio bi se dodatno educirao ili si priuštio bolji smještaj.

Slika 6. Za što ti najviše nedostaje novac?


Studenti kažu da najviše štede na odjeći i obući te na izlascima, kavama i ostalim društvenim aktivnostima. A ono za što bi voljeli štedjeti ili trenutno štede jesu putovanja (56,9%) i shopping (23,1%).

 

Slika 7. Za što štediš ili za što bi želio/željela štedjeti?

Gotovo 40% studenata plaća sve gotovinom, ostali ili karticom ili internet/mobilnim bankarstvom. Gotovo 70% ispitanika vjeruje da će pronaći posao po završetku studija. Njih 20% je spremno raditi bilo što, a manji dio zasad još ne razmišlja o poslu ili želi nastaviti dalje s edukacijom.

Prva financijska odluka nakon završetka fakulteta i nakon zapošljavanja za 41,5 % ispitanika bit će štednja, za 40,8 % kreiranje financijskog plana, a 14,6 % ne razmišlja još o tome.

 
 

Slika 8. Koje će biti tvoja prva financijska odluka?

Zanimljiva je informacija da gotovo 30% ispitanika izbjegava online-kupnju jer ima više povjerenja u gotovinsko plaćanje. Samo 10 % studenata kupuje isključivo online, a 60 % online kupuje nekoliko puta mjesečno.

Kad su u pitanju bankarski proizvodi i usluge, 81% studenata najbitnijim smatra besplatno otvaranje i vođenje studentskog tekućeg, deviznog i žiro-računa, a potom usluga mobilnog bankarstva. Top-stvar ispitanicima je i otvaranje studentskog računa online. Što se tiče želja vezanih uz bankarske usluge za studente, većina se složila da želi bolje kamate na štednju i manje kamate za kredite te tu i tamo koji besplatni nalog na mobilnom bankarstvu.

Što vi mislite? Pronalazite li se u većini kad pročitate rezultate istraživanja? Pišite nam u komentarima!

FOTO: STUDENTSKI.HR & UNSPLASH