LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski život

Provjereni trikovi za lakše preživljavanje ispitnih rokova

Radite plan učenja za nadolazeće ispitne rokove? Sve se svodi na to da sjedite 20 sati dnevno za knjigom? Teško da će to funkcionirati, ali ovi savjeti će vam pomoći!

Radite plan učenja za nadolazeće ispitne rokove? Sve se svodi na to da sjedite 20 sati dnevno za knjigom? Teško da će to funkcionirati, ali ovi savjeti će vam pomoći!

Ispitni rokovi su tu, jeste li spremni? Polazeći od vlastitog iskustva, rijetko tko je baš spreman za 5-6 ispita u kratkom roku - i to je sasvim u redu. Prva stvar koju trebate sebi osvijestiti jest da vam briga i nerviranje neće pomoći da uspješnije riješite ispite. Upravo suprotno, dekoncentriraju vas i utječu na pamćenje i upijanje gradiva. Ono što može pomoći jest dobar i realan plan učenja i prijave rokova, sistematičnost u pripremi i pokoji gušt koji si baš u vrijeme rokova trebate priuštiti bez obzira na stanje na vašem studentskom bankovnom računu. Većina studenata radi kardinalnu grešku, zatvori se u četiri zida s ciljem da u 20-ak dana samo i isključivo uči. Ima li to smisla i donosi li rezultate? Pa, rijetko kome.

Kako biste što uspješnije položili ispite na ljetnom roku – uzmite komad A4 papira (ili veći) i napravite raspored učenja i izlazaka na pojedine ispite. Ako je ikako moguće, učite jedan po jedan kolegij jer paralelno učenje nije baš neka sreća. Plan služi da imate pregled cijele situacije, ali i fokus na ono što je prvo pred vama.

Idite dan po dan, rok po rok, kolegij po kolegij. Budite realni prema sebi, učite u onom periodu dana kad vam to odgovara. Ako primijetite da nemate koncentracije popodne i da biste radije sjedili s ekipom ispred doma – ustanite ujutro i prođite gradivo koje taj dan trebate savladati.

Radite bilješke dok učite. Zlata vrijedan savjet, ali i činjenica, jest da jednom zapisano ostaje kao deset puta pročitano. Kad krenete učiti, zapisujte glavne stavke u natuknicama. Kasnije možete prolaziti bilješke te uvidjeti što vam zvoni, što ste naučili i na što se trebate opet vratiti.

I nađite vremena za opuštanje glave! Otiđite na kavu, prošetati, na trening, na piće. Odradite koji sat na studentskom poslu. Godit će vam maknuti misli s učenja, a i vaš će studentski bankovni račun biti sretan kad kapne koji euro. Nije realno planirati učenje 20 sati u danu. Radije pazite da spavate barem 7 sati (Iznenadili biste se koliko dobar san poboljšava koncentraciju i pamćenje!), da odete u menzu pojesti normalan obrok i da u sve to ukomponirate učenje u periodu koji vam najbolje odgovara. Samo hrabro i sretno!

FOTO: PEXELS