LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski život

Pripazite jako dobro kada birate poslodavca, makar i za studentski posao

Jasno je kao dan da mnogi moraju, a dobar dio studenata i želi raditi kako bi si osigurali pristojan studentski budžet, ali svakako provjerite tuđa iskustva prije nego podignete studentski ugovor.

Jasno je kao dan da mnogi moraju, a dobar dio studenata i želi raditi kako bi si osigurali pristojan studentski budžet, ali svakako provjerite tuđa iskustva prije nego podignete studentski ugovor.

Nakon ispitnih rokova većina studenata krene u potragu za studentskim poslovima kako bi podebljala stanje na studentskom računu za izlaske, možda neko putovanje, ljeto… I da se razumijemo odmah na početku – to je super stvar. Ali budite oprezni ako se prihvaćate studentskog posla kod nasumičnog poslodavca. Mnogi studenti nisu imali baš dobra iskustva. U nastavku donosimo nekoliko priča koje će vas, nadamo se, potaknuti da malo istražite studentske poslove na koje se prijavljujete.


Muški često biraju poslove u skladištima


Slaganje skladišta koje je zvučalo kao brzinski subotnji posao sa super satnicom pretvorilo se subotu koju jedan student još pokušava zaboraviti. Student Marko je došao u dogovoreno vrijeme na lokaciju na kojoj su ga dočekala još dva dečka, kolege studenti. Ušli su zajedno u skladište koje je usput rečeno u centru grada – i doživjeli šok. Skladište je bilo prepuno miševa, smeća i stravično je zaudaralo.
 

„Po podu su bile razbacane kutije s raznoraznim alatima i materijalima koje smo trebali složiti na policu koja se protezala dužinom i visinom bočnih zidova. Bez gas maske to je bilo praktički neizvedivo.” – vidno ljut, rekao nam je Marko.


Kada su se požalili poslodavcu, on se iščuđavao u čemu je problem, pa su dečki otišli već nakon 15 minuta. Subota koju su htjeli iskoristiti da im kapne koji euro na račun – postala je besplatna trauma.


Djevojke moraju biti još i više na oprezu


Prilika za studente: Ljetni posao prožet dubrovačkom tradicijom u Gradskoj straži Dubrovnika


Studentica Sara dojavila nam je sličnu priču za posao koji je podrazumijevao čišćenje manjeg stana. U oglasu za posao navedeno je da je riječ o par sati čišćenja (posložiti stan, oprati podove, prozore i prebrisati prašinu), a kad su ona i prijateljica došle na lice mjesta prizor koji ih je dočekao bio je u najmanju ruku posao za odred za čistoću. Od plijesni po zidovima do psećih dlaka po namještaju i svemu, a uz to i bez odgovarajućih sredstava za čišćenje.
 

„Nikada mi nije bio problem raditi, ali morala sam podvući crtu na očito izrabljivanje nas studenata. Najžalosnije je što je vlasnik stana bio izrazito neugodan prema meni kada sam mu rekla da se za tu količinu posla nismo dogovorili i da mi ne pada na pamet kupovati sredstva za čišćenje. Na to je povisio ton pa mi nije bi bilo svejedno, pogotovo jer sam žensko, ali srećom, prijateljica je bila uz mene pa je i moj stav bio čvršći. Ubuduće ću prvo dobro provjeriti sve informacije o poslu, a ako je moguće, i samog poslodavca.” – rekla je Sara.


Puno je i poznatih poslodavaca s kojima su vaši kolege studenti imali neugodna iskustva jer im nisu htjeli isplatiti zarađeni novac ili su zahtijevali više posla od dogovorenog, a nerijetko su bili i izrazito nekulturni ili čak agresivni. Zato je uvijek potrebno biti vrlo oprezan kada birate idući posao. Jasno je kao dan da mnogi moraju, a dobar dio studenata i želi raditi kako bi si osigurali pristojan budžet, ALI provjerite tuđa iskustva prije nego podignete studentski ugovor. Isto tako, nemojte se sramiti zatražiti pomoć i od službi studentskih servisa, jer one upravo služe za zaštitu vas i vaših prava.

FOTO: PEXELS