LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Financijska potpora

Postani perspektivna stipendistica belgijskog fonda za kvalitetno novinarstvo i stani na kraj „lažnim vijestima"

Mlada si žena, željna istraživanja i praktičnog novinarskog iskustva, a nedavno si završila diplomski studij? Ne prođe ni dan da ne maštaš o pokretanju i razvoju kvalitetne profesionalne novinarske karijere? Onda bi možda baš odaziv na ovaj poziv mogao označiti početak tvoje blistave novinarske budućnosti na ozbiljnoj europskoj medijskoj sceni. 

Mlada si žena, željna istraživanja i praktičnog novinarskog iskustva, a nedavno si završila diplomski studij? Ne prođe ni dan da ne maštaš o pokretanju i razvoju kvalitetne profesionalne novinarske karijere? Onda bi možda baš odaziv na ovaj poziv mogao označiti početak tvoje blistave novinarske budućnosti na ozbiljnoj europskoj medijskoj sceni. 

U moru lažnih informacija i iskrivljenih percepcija izrazito je važno razumjeti funkciju kvalitetnog novinarstva koje je, čini se, potrebnije više nego ikada prije. Nestabilna sadašnjost i stalna previranja na globalnoj političkoj, ekonomskoj i društvenoj razini često ne ulijevaju mnogo povjerenja u mogućnost kreiranja zdravih, stabilnih i demokratskih društvenih odnosa kojima ćemo zakoračiti u bolju i sigurniju budućnost. Dok neki smatraju kako ozbiljno i kvalitetno novinarstvo nikada neće izumrijeti, drugi su pak čvrsto uvjereni u postojanje procesa polaganog izumiranja vrijednih novinarskih formi i etičkih principa na kojima se temelje vjerodostojne i transparentne medijske politike.

Kako god bilo, činjenica jest da je kvalitetno novinarstvo danas još uvijek itekako prisutno, no kako bi se moglo održati u ovim neizvjesnim i nestabilnim vremenima, ono zahtijeva konstantno, obilno i dugotrajno ulaganje u održavanje najviše razine kvalitete medijskoga profesionalizma, osiguravanje slobodnog, otvorenog i transparentnog rada svih elemenata medijske industrije, poštivanje etičkih barijera novinarske profesije, ali i neprestano prilagođavanje novim tržišnim zahtjevima, promjenjivim medijskim trendovima i raznovrsnim tehnološkim inovacijama. 

Esencijalnu ulogu u procesu konstruiranja dostojanstvenog, otvorenog i stabilnog svijeta ima upravo razvoj i širenje kvalitetnog i ozbiljnog medijskog sadržaja, a belgijska obitelj Lénaïc prepoznala je iznimnu važnost njegova postojanja. U tom su duhu članovi istoimene obitelji prije nekoliko godina osnovali Fond za kvalitetno novinarstvo koji pruža financijsku podršku mladim perspektivnim novinarkama na području Europske unije.

Nastavljajući vlastitu obiteljsku tradiciju, i ove je godina ova skupina Belgijanaca osigurala pozamašna materijalna sredstva za promicanje važnosti novinarske profesije i financiranje najviše dviju mladih ženskih osoba iz jedne od zemalja Europske unije koje žele slijediti svoju strast i ostvariti svoje profesionalne snove u svijetu ozbiljnog i kvalitetnog novinarstva. Zainteresirane kandidatkinje, koje bi potencijalno mogle postati stipendisticama ovog prestižnog belgijskog fonda, ne smiju biti starije od 28 godina, a moraju biti iznimno motivirane i zainteresirane za razvoj obećavajuće karijere u europskome novinarstvu sa sjedištem u Bruxellesu, glavnom gradu Belgije. 

Odabranim će stipendisticama biti dodijeljena novčana sredstva u ukupnom iznosu od najviše 5 000 €, a dobit će i izvanrednu priliku za obavljanje dinamične polugodišnje stručne prakse u jednoj od brojnih utjecajnih briselskih medijskih organizacija koje su prvenstveno fokusirane na praćenje i izvještavanje o aktualnim poslovima Europske unije. 

Sve zainteresirane kandidatkinje na natječaj se mogu prijaviti slanjem životopisa i motivacijskog pisma na adresu elektroničke pošte info@lenaic.eu. Imaj na umu da se prijave zaprimaju najkasnije do 31. prosinca 2017.

Detaljnije informacije o postupku prijave i potrebnoj dokumentaciji, kao i o obitelji Lénaïc te dosadašnjim stipendisticama fonda možeš potražiti na poveznici

FOTO: PIXABAY