LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
OSJETNO POVEĆANJE

PORAST STUDENTSKE SATNICE Vlada najavila rast minimalca, ali i veliko povećanje za studente

Minimalna plaća za iduću godinu iznosit će 840 eura bruto, što je porast od 20 posto u odnosu na prethodnu – to znači da i studente očekuje znatno povećanje.

Minimalna plaća za iduću godinu iznosit će 840 eura bruto, što je porast od 20 posto u odnosu na prethodnu – to znači da i studente očekuje znatno povećanje.

Vlada je u srijedu 25. listopada 2023. godine donijela Uredbu o visini minimalne plaće za 2024. godinu kojom se ta plaća određuje u iznosu od 840 eura bruto, a neto minimalac trebao bi biti oko 677 eura, piše Lider.

Trenutni iznos minimalne plaće je 700 eura bruto, a u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2024. iznosit će 840,00 eura bruto, odnosno minimalac raste za 140 eura bruto ili 20 posto.
 

Veliko povećanje za studente


Ovogodišnja minimalna studentska satnica za studente iznosi 4,38 eura, a porast će na čak 5,25 eura, zahvaljujući Uredbi o visini minimalne plaće – ona će se objaviti u Narodnim novinama, a na snagu stupa od 1. siječnja 2024. godine.

Pitali smo studente je li ovaj porast doista tako velik kako premijer priča ili je ipak to i dalje mizerna satnica?
 

„Ovo je povećanje od 87 centi, što se meni čini stvarno dosta. Mislim da je ovo jedno od većih povećanja, barem od kad sam ja krenula raditi“ – rekla je studentica Valentina (22).


S njom se slaže i student Mislav (24).
 

„Satnica će sada nedjeljom biti skoro osam eura, a zbog faksa najčešće radim vikende tako da mi ovo zvuči jako dobro,“ rekao je.

 

Martina (23) ipak misli da bi satnica trebala rasti još više jer je životni standard visok.
 

„Uđem u dućan, uzmem pet stvari koje su mi nužne za život i to košta minimalno 15 eura. Mislim da bi minimalac, ali i naša satnica trebali još narasti ili neka se cijene spuste.“ – komentirala je.


Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić prema Lideru je rekao da je udio minimalne plaće u prosječnoj plaći porastao na više od 54 posto. No, prema njegovom objašnjenju, neto minimalna plaća će iznositi približno 677 eura, što je povećanje u odnosu na 2023. godinu za više od sto eura.

Svake godine se određuje iznos minimalne plaće az iduću godinu, a rok za donošenje odluke je 31. listopada. Odluka se donosi nakon konzultacija s poslodavcima i sindikatima.

FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA