LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Virtualni savjetnik OTP banke

Opcije fakturiranja za studente freelancere

Sigurno se i među vama kriju kreativni i vješti pojedinci koji posjeduju naplative vještine, ali nemaju otvoren obrt ili tvrtku. Kako onda riješiti naplatu za izvršene usluge?

Sigurno se i među vama kriju kreativni i vješti pojedinci koji posjeduju naplative vještine, ali nemaju otvoren obrt ili tvrtku. Kako onda riješiti naplatu za izvršene usluge?

Koja kuna više svakome dobro dođe, a pogotovo studentima. Sigurno se i među vama kriju kreativni i vješti pojedinci koji posjeduju naplative vještine, ali nemaju otvoren obrt ili tvrtku. Kako onda riješiti naplatu za izvršene usluge? Pitali ste to virtualnog savjetnika OTP banke pa niže u tekstu donosimo odgovor, uz par dodatnih savjeta i napomena.

Za početak, ako radite za klijente ili prodajete vlastite rukotvorine te pritom ostvarujete dobru zaradu, razmislite o otvaranju obrta ili poduzeća. Kao redovni student možete otvoriti svoj obrt, ali obrtnik mora biti prijavljen na mirovinsko i zdravstveno osiguranje zbog čega biste mogli izgubiti studentska prava.

Ako radite povremene poslove, klijent vam može uplatiti novac na privatni žiro ili tekući račun. U studentskom paketu Indeks brojne usluge, pa tako i tekući račun i žiro račun možete ugovoriti jednostavnije i povoljnije. Vođenje studentskog tekućeg računa i žiro računa je besplatno, a prepaid karticu možete ugovoriti bez upisnine i članarine. Sve povremene uplate na osnovi privremenog rada možete slobodno zaprimati na žiro račun. Za ugovaranje paketa OTP Indeks dovoljno je predočiti indeks ili potvrdu o upisanoj školskoj godini.

 

Korisnici internet bankarstva OTP banke mogu s pomoću postojećih usluga koje koriste slati i(li) primati e-račune. U izborniku internet-bankarstva i mobilnog bankarstva pod e-računi nalaze se tražene usluge. Napominjemo da se iznos koji se uplaćuje na osobni žiro račun oporezuje, međutim, samo ako ste tijekom godine primili više od 60 600 kuna neto. Budite oprezni kako vas na kraju godine ne bi dočekalo iznenađenje.

 

Također, možete svoj tekući ili žiro račun povezati s PayPal-om. PayPal je posrednik u plaćanju između dvaju korisnika, a onaj koji je u ulozi platitelja može birati hoće li svoj PayPal-račun, koji kreira online, u transakcijama vezati direktno uz bankovni račun ili karticu. Iako je riječ o relativno sigurnoj platformi, uvijek je bolje, kada je to moguće, imati odvojena sredstva za sve online-transakcije. U tom smislu, OTP banka nudi Visa web-karticu sa svim pogodnostima.

 

I dvije napomene za kraj. Ako vam se sustav poreznih obveza čini previše kompliciranim, obratite se poreznim savjetnicima u mjestu stanovanja i doznajte sve detalje i pravila vezana uz naplatu izvršenih usluga. A ako imate još pitanja vezanih uz financije, virtualni savjetnik OTP banke uvijek je na raspolaganju.

FOTO: PIXABAY.COM