LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski rad

Od sutra nova minimalna studentska satnica; evo kako se mijenjala prijašnjih godina

U 2022. godini minimalna studentska satnica najviše je narasla u odnosu na prethodnu godinu, pa će tako studenti obavljati poslove za minimalno 29 kuna i 30 lipa po satu.

U 2022. godini minimalna studentska satnica najviše je narasla u odnosu na prethodnu godinu, pa će tako studenti obavljati poslove za minimalno 29 kuna i 30 lipa po satu.

Od 1. siječnja 2022. godine raste minimalna studentska satnica. Na temelju uredbe Vlade o minimalnoj bruto plaći, Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Odluku o iznosu minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova za 2022. godinu. 

Minimalna će studentska satnica tako od sutra iznositi 29 kuna i 30 lipa

U Zakonu o obavljanju studentskih poslova, koji je donesen u listopadu 2018. godine i kojim je prvi put zakonski propisano izračun minimalne satnice, propisano je da se minimalna studentska satnica računa tako da se minimalna bruto plaća podijeli sa 160.

Prije donošenja Zakona o obavljanju studentskih poslova minimalna studentska satnica uglavnom je iznosila 18 kuna, no bilo je i poslova koji su se obavljali i za 16 kuna po satu ili manje. 

U članku 13. Zakona o obavljanju studentskih poslova propisana su i prava na 50-postotno uvećanje naknade za rad tijekom blagdana, praznika, radnika nedjeljom ili noćnog rada. Prije toga, uvećana satnica za takav studentski rad bila je rijetkost. 

Prema tome, sukladno Zakonu, u 2018. godini propisana je prva minimalna studentska satnica koja je tada iznosila 21,50 kuna. Nekoliko mjeseci kasnije, minimalna studentska satnica je u 2019. godini narasla na 23,44 kune. 

U 2020. godini također se povećao iznos minimalne studentske satnice koja je tad iznosila 25,39 kuna. Tijekom ove godine studenti su poslove obavljali za minimalno 25,56 kuna po satu. 

U 2022. godini minimalna studentska satnica najviše je narasla u odnosu na prethodnu godinu pa će tako studenti obavljati poslove za minimalno 29 kuna i 30 lipa po satu

S obzirom na inflaciju i povećanje cijena, veća cijena njihova rada, a sukladno tome i veće plaće, svakako će im dobro doći.
FOTO: PIXABAY