LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Rijeci

Nova stipendija za studente pomorskog usmjerenja

Stipendije su namijenjene izvrsnim studentima slabijeg imovinskog statusa, a cilj je usmjeravanje njihove pažnje na studentske obveze i učenje kako bi što brže i uspješnije završili studij

Stipendije su namijenjene izvrsnim studentima slabijeg imovinskog statusa, a cilj je usmjeravanje njihove pažnje na studentske obveze i učenje kako bi što brže i uspješnije završili studij

Novoosnovana Zaklada Profesor Predrag Stanković Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci uskoro će objaviti natječaj za financiranje školarina, ali i ostalih studentskih aktivnosti, a kako najavljuje dekan prof. dr. Alen Jugović, Zakladom se želi stipendirati izvrsne studente slabijeg imovinskog statusa s ciljem usmjeravanja njihove pažnje na studentske obveze i što brži i uspješniji završetak studija, piše novilist.hr.

Troškovi školarine

– Posebnu ćemo pozornost ove godine u stipendiranju posvetiti smjerovima tehnologije i organizacije prometa, brodostrojarstva te logistike zbog povećane potražnje gospodarstva za kadrovima koji završavaju upravo ove studijske programe. Tako se planira podijeliti pet stipendija, od kojih su tri za studente preddiplomskog studija Tehnologija prometa te po jedna stipendija za studente preddiplomskih studija Logistika i menadžment u pomorstvu i prometu te Brodostrojarstvo. Svaki odabrani student trebao bi dobiti 5 tisuća kuna godišnje. Po isteku jednogodišnjeg stipendiranja planira se raspisivanje novog natječaj Zaklade - najavljuje dekan.

Kroz sredstva Zaklade bit će omogućeno i pokrivanje troškova školarine za doktorski studij, namijenjen onima koji se žele baviti znanstvenoistraživačkim radom u domeni pomorstva, a prodekan za znanost izv. prof. dr. Goran Vukelić dodaje da će dio sredstava biti odvojen za ostale studentske aktivnosti, poput istraživačkih projekata, natjecanja, putovanja i međunarodne razmjene.

Zaklada nosi ime profesora Predraga Stankovića, bivšeg dekana fakulteta te rektora Sveučilišta u Rijeci. Profesor Stanković je ostavio neizbrisiv trag u obrazovanju i znanosti te mu fakultet na ovaj način simbolično odaje počast, a član Upravnog odbora Zaklade, Gordan Stanković, koji zastupa obitelj Stanković koja je poduprla osnivanje zaklade, kaže da se radi o pionirskom pothvatu Pomorskog fakulteta koji na ovakav način pruža jedinstvenu potporu svojim studentima. Jedan od prvih financijskih podupiratelja Zaklade je i Marin Škufca, član Upravnog odbora Zaklade i vlasnik Pomorske agencije Liburnia koji kaže da se fakultet kroz Zakladu dodatno povezao s gospodarstvom. Dodajući da je u kratkom roku za potrebe Zaklade prikupljeno više od 70 tisuća kuna, dekan ističe da ta brojka i dalje raste.

Kvalitetnije studiranje

– Zainteresiranih za pomoć studentima ima puno, od pomoraca koji se sjećaju svojih studentskih dana, do pomorskih gospodarstvenika koji rado podupiru mlade naraštaje. Svima koji su dosad uplatili sredstva u Zakladu iskazujem veliku zahvalnost, a iznimno se radujemo i svima koji će nam se tek pridružiti. Studenti će korištenjem stipendija ponajprije osigurati kvalitetnije studiranje, a oni koji se bave istraživanjem ili izvannastavnim projektima moći će ih izvoditi na višem nivou, neopterećeni ili barem manje opterećeni financijskim izdacima. Potporom studenata podiže se njihova motivacija, ali i motivacija ostalih koji će na primjeru drugih i sami biti potaknuti prijaviti se na sljedeće natječaje i biti kompetentni ostalim kandidatima - zaključuje dekan.

FOTO: UNSPLASH