LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studiranje u inozemstvu

Njemačka federalna zaklada za okoliš nudi stipendije mladim znanstvenicima

Sjajna prilika za sve mlade znanstvenike koji žele pomoći očuvanju okoliša i iskusiti rad i obrazovanje u Njemačkoj.

Sjajna prilika za sve mlade znanstvenike koji žele pomoći očuvanju okoliša i iskusiti rad i obrazovanje u Njemačkoj.

Njemačka federalna zaklada za okoliš (DBU) nudi stipendije za znanstvenike iz zemalja središnje i istočne Europe koji svojim istraživanjem žele doprinijeti očuvanju našeg okoliša. Stipendija je započeta 1998. godine u Poljskoj, a od 2009. godine popis zemalja koje mogu sudjelovati proširen je i na Hrvatsku. Cilj ove stipendije je ponuditi stipendistima profesionalne kvalifikacije koje će moći primijeniti u svome radu, te upoznati ih s njemačkim jezikom i kulturom. Uz navedeno, želi se stvoriti aktivna mreža njemačkih, srednjoeuropskih i istočnoeuropskih znanstvenika kako bi se potaknula prekogranična suradnja, a sve s ciljem očuvanja našeg zajedničkog europskog okoliša.

Zaklada traži inovativna rješenja orijentirana na rješavanje problema s kojima se znanost o okolišu suočava. Projekti bi trebali imati održive efekte u praksi, te dati impuls daljnjim rješenjima pomoću tzv. efekta umnožavanja. DBU posebno je fokusirana na probleme klimatskih promjena, gubitka bioraznolikosti i staništa, neodrživo korištenje prirodnih resursa te štetnih emisija.

Svake godine na raspolaganju je 60 stipendija za ostvarivanje naprednih znanstvenih kvalifikacija u svim poljima vezanima za očuvanje prirode. Stipendija pokriva 6 ili 12 mjeseci boravka u Njemačkoj i rad u nekim od brojnih istraživačkih instituta, sveučilišta, nevladinih organizacija, vladinih agencija i sl.

Kandidati moraju biti građani neke od participirajućih država te živjeti u nekoj od tih država u trenutku prijave. Potrebno je imati završen master stupanj obrazovanja ili njegov ekvivalent, neovisno o znanstvenoj disciplini, uz dobar akademski uspjeh. Bitno je napomenuti kako diploma ne smije biti starija od tri godine. Uz navedeno, potrebno je imati dostatno znanje njemačkog jezika, što se dokazuje na početku rada u instituciji domaćinu. Naravno, potrebno je izraditi i prijedlog projekta na kojem bi htjeli raditi tijekom boravka u Njemačkoj.

Dobitnicima stipendija bit će osigurana naknada od 1250€ mjesečno, uz zdravstveno osiguranje, te osiguranje u slučaju nesreće i odgovornosti. Također, dobitnici će sudjelovati u intenzivnom tečaju njemačkog jezika u trajanju od nekoliko tjedana. Prvobitna stipendija dodjeljuje se u trajanju od 6 mjeseci, no njeno trajanje može se produžiti do 12 mjeseci ako se ostvare pozitivni rezultati u istraživanju.

Svi zainteresirani kandidati mogu se prijaviti putem online alata koji dostupan na njemačkom i engleskom jeziku. Prijaviti se možete dva puta godišnje, i to do 5. ožujka i do 5. rujna. Prijavi je potrebno priložiti vaš životopis, opis teme koju želite obrađivati tijekom svojeg boravka koji mora sadržavati najmanje tri stranice, preslike sveučilišnih svjedodžbi, ako je potrebno s prijevodom, pismo preporuke nekog od vaših profesora, te certifikat o poznavanju engleskog ili njemačkog jezika ako ga posjedujete.

FOTO: PIXABAY.COM