LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Upravljanje financijama

Nekoliko studenata otkrilo koliko su rastrošni; čini se da za cigarete imaju svaki dan

Sigurni smo kako nikada niste upoznali osobu koja ne voli novac. Nismo ni mi. Zato smo odlučili istražiti u kolikoj su mjeri studenti rastrošni i koliko im financijskim sredstvima roditelji olakšavaju život.

Sigurni smo kako nikada niste upoznali osobu koja ne voli novac. Nismo ni mi. Zato smo odlučili istražiti u kolikoj su mjeri studenti rastrošni i koliko im financijskim sredstvima roditelji olakšavaju život.

Porazgovarali smo s nekoliko studenata kako bismo otkrili koliko su vješti u baratanju financijama koje su im na raspolaganju. Monika, Paula, Luka i Vedran naši su sugovornici koji su odlučili javno izreći te se usputno suočiti s činjenicom koliko su ili nisu rastrošni kada je u pitanju novac.

Nit koja povezuje Moniku, Luku i Vedrana jest što svi troje žive izvan mjesta studiranja, što znači da je dio financija predodređen za stanarinu i režije. U ovome slučaju jedino Monika živi u studentskom domu, a muški dio ekipe svoje studentske dane provodi u stanu. Paula, nasreću, živi u roditeljskome domu zato što studira u mjestu prebivališta.

Olakotna okolnost Moniki i Vedranu jest što primaju određenu vrstu stipendije koja im uvelike olakšava život i barem mrvicu umanjuje brige. Uz stipendije su Monika i Vedran, kao i Paula, usporedno s fakultetom pronašli posao te rade. Paula kaže kako se djelomično financira sama, a ponekad znaju i roditelji uletjeti s pokojom kunom ohrabrenja. Luka je jedan od sretnika koji ne mora raditi, ne zato što ne želi ili mu nije potrebno jer je bogatunčić, već zato što je preko ljeta dovoljno zaradio da može ostatak godine uživati kada, naravno, ne uči danonoćno.

Kada smo ih upitali imaju li nekakvo ograničenje na tjednoj ili dnevnoj bazi, prva koja je odlučila priznati svoj porok bila je Monika. Otkrila nam je kako nema dnevni limit zato što joj nije potreban. S koliko novaca barata, toliko i troši, a to ovisi o danu. Ako poželi kupiti nekakav odjevni predmet, to nije problem, kao ni pojesti što joj se u tom trenutku jede. Paula je totalna suprotnost kada je u pitanju planiranje.

– Pokušavam umjereno trošiti i uvijek imam određenu granicu do koje mogu potrošiti te se uglavnom pridržavam toga, ali, Bože moj, uskočit će roditelji ako mi zafali. – kaže Paula.

Vedran i Luka također nemaju problema s rastrošnošću. Naravno, u to kod njih ne pripadaju izlasci jer, kako kažu, to su posebne prilike. S osmijehom pričaju kako su izlasci ono na što najviše potroše, dok cure govore kako su to shopping i hrana. Najupečatljiviji dio razgovora bio je kada su rekli kako su, uz ostalo, cigarete ono bez čega se ne izlazi bilo iz koje prostorije i kako se na dnevnoj bazi troše novci na duhanske proizvode.

Priznali su kako su im roditelji, naravno, uvijek na raspolaganju te će im bez problema uplatiti na račun određenu svotu novca kako bi preživjeli do kraja mjeseca. No, to se dogodi možda dva puta na godišnjoj razini. Luka je podijelio s nama misao s kojom se i ostatak ekipe složio. Naime, rekao je kako je nakon zimskog ispitnog roka vrijeme stagnacije te smanjenje trošenja novaca. S polaganim dolaskom proljeća i toplijim danima manje se troši, ali se više uživa u prirodi. Dolazi do zaključka kako je zima zapravo kriva za njegovo trošenje.

Za kraj smo ih upitali da podijele neke savjete našim čitateljima kako bi pomogli onima koji su odlučili da im je najvažnija novogodišnja odluka ušteda novaca. Neki od načina jesu ograničenje dnevne potrošnje, razumna kupovina hrane i pića, nije potrebno popiti tri, četiri kave na dan, radije šetnja s ekipom umjesto sjedenja u kafiću tri sata – i sretno svima!

FOTO: FLICKR