LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Financijska potpora mladim kršćanima

Na natječaj za hrvatske stipendije za progonjene kršćane pristiglo 5500 prijava

Na natječaj MZO-a i Ministarstva vanjskih i europskih poslova za dodjelu stipendija mladim kršćanima iz zemalja u razvoju pristiglo je više od 5000 prijava.

Na natječaj MZO-a i Ministarstva vanjskih i europskih poslova za dodjelu stipendija mladim kršćanima iz zemalja u razvoju pristiglo je više od 5000 prijava.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ranije su raspisali natječaj za dodjelu stipendija za preddiplomski i diplomski sveučilišni studij mladim kršćanima iz zemalja u razvoju – Bliskog Istoka, Azije i Afrike na koji se prijavilo 5500 kandidata.

Financijska sredstva od 1,5 milijuna kuna predviđena su u državnom proračunu i namijenjena su za stipendiranje mladih ljudi koji su progonjeni zbog svoje vjere na način da im se omogući da studiraju u Hrvatskoj i steknu znanja te se potom vrate u svoju domovinu gdje će pomoći u izgradnji svojih zajednica te demokratskog i tolerantnog društva, navodi se u priopćenju.

Novac koji se dodjeljuje namijenjen je pokrivanju troškova studiranja i smještaja u Hrvatskoj, no prije toga ministarstva trebaju analizirati pristigle prijave, ocijeniti ih i zatim odnijeti odluku kome će dodijeliti sredstva za akademsku godinu 2021/2022.

Saborska zastupnica Marijana Petir rekla je da je broj kandidata premašio sva očekivanja, no da on, ako se bolje analizira situacija i shvati da se na koncu dođe do crnih brojeva kada su u pitanju kršćani, odnosno diskriminacija i progon kojemu su izloženi, zapravo i ne čudi.
FOTO: UNSPLASH