LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
analiza financijske blogerice

Kupnja stana u Zagrebu jednako je teška mladima kao i prije dvadeset godina?

„Tko je imao keš za kupnju, bolje je prošao tada nego sada, no tko se morao zadužiti da bi uselio u svoje, morao je založiti vlastite bubrege.” – piše financijska blogerica.

„Tko je imao keš za kupnju, bolje je prošao tada nego sada, no tko se morao zadužiti da bi uselio u svoje, morao je založiti vlastite bubrege.” – piše financijska blogerica.

Da su cijene nekretnina u Zagrebu više nego ikad, poznata je činjenica, ali je li skroz točna? Financijska blogerica Sandra Ferenčak piše kako je kupnja stana u Zagrebu zapravo jednako teška. Ono što se promijenilo jesu uvjeti, prenosi Lider.


Više cijene, ali niže kamatne stope

 

U posljednjih pet godina cijene nekretnina skočile su za čak 57 posto, međutim, prije dvadeset godina kamatne stope bile su vrlo visoke.
 

„Važno je razumjeti neke makroekonomske pokazatelje. Na primjer, stopa nezaposlenosti prije dvadesetak godina bila je oko 22 do 23 posto, a danas ona iznosi oko sedam posto. To ukratko znači kako je velik broj ljudi bio kreditno nesposoban, često plaćen na ‘crno’ pa je i to utjecalo na potražnju.” – piše financijska blogerica.


Isto tako, navodi kako suprotno mišljenju mnogih, cijene nekretnina nisu u stalnom porastu. Naime, za vrijeme financijske krize, od 2008. do 2015. godine, cijene nekretnina pale su za trideset posto. Nakon tog pada dolazi do vrlo brzog i velikog rasta cijena, što znači da bi uskoro moglo doći do nove promjene cijena nekretnina.


Cijena za kvadrat 2,6 puta viša nego prije dvadeset godina


Prema Ferenčak, cijena za kvadrat stana je prije dvadeset godina bila 2,6 puta manja nego danas, ali kamatne stope na stambeni kredit danas su upola manje nego tada. Velika je razlika i u iznosu prosječne plaće danas (1016 eura) te prije dvadeset godina (494 eura).
 

„Danas je mladima  kao nekada, jednako teško steći svoju nekretninu. S prosječnom plaćom to je praktički nemoguće budući da anuitet ne bi smio prelaziti trećinu primanja. Iako se danas čini kako je zbog visokih cijena nekretnina nekada to sve skupa bilo lakše, troškovi financiranja su 2002. godine bili takvi da vam je kamata činila preko 60 posto ukupno otplaćene vrijednosti kredita (danas oko 40 posto).” – ističe Ferenčak.


Razlika je u tome što je prije dvadeset godina trebalo 22,5 godišnjih plaća za otplatu nekretnine, a danas ipak nešto manje – 18,6 godina. S druge strane, danas za istu cijenu možete dobiti stan s manje kvadrata, nego prije dvadeset godina.
 

„Tko je imao keš za kupnju, bolje je prošao tada nego sada, no tko se morao zadužiti da bi uselio u svoje, morao je založiti vlastite bubrege. Srećom, kamatne stope su vremenom padale, a plaće rasle pa je otplata bila vremenom sve lakša. Danas kupnju nemogućom čine visoke cijene, naročito njihov porast zadnjih pet godina, a uz to, i nagli rast kamatnih stopa.” – zaključila je financijska blogerica Sandra Ferenčak.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA