LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Virtualni savjetnik OTP banke

Kako znati je li internetska stranica sigurna za kartično plaćanje?

Kako sigurno plaćati u internetskim trgovinama? Kako zaštititi svoje kartice i račun? Kako se zaštititi od sebe i spriječiti neplanirano trošenje? Odgovore i ovog mjeseca daje Virtualni savjetnik OTP banke.

Kako sigurno plaćati u internetskim trgovinama? Kako zaštititi svoje kartice i račun? Kako se zaštititi od sebe i spriječiti neplanirano trošenje? Odgovore i ovog mjeseca daje Virtualni savjetnik OTP banke.

Sve više kupujemo u online trgovinama i plaćamo karticama, no važno je znati kako sigurno plaćati, kako se osigurati da ne trošimo sumanuto te kako odvojiti novac za štednju. Muče ta pitanja i vas, pa ste zatrpali sandučić Virtualnog savjetnika OTP banke, a nama je drago da možemo odgovoriti i pomoći. Razumijemo koliko je važno znati kako prepoznati sigurne internetske stranice i pametno upravljati novcem.

 

Krenimo od toga da je u OTP banci otvaranje i korištenje studentskog e-Indeks paketa potpuno besplatno! Račun mogu otvoriti osobe mlađe od 26 godina sa statusom redovnog ili izvanrednog studenta s prebivalištem i mobitelom u Hrvatskoj. Ovo je vaša prva ušteda jer ne plaćate vođenje računa. Ako želite ograničiti svoje trošenje na kartici, to možete učiniti uz pomoć Visa web prepaid-kartice! Obavite transakcije koje želite na siguran način uz kontrolu troškova, jer koliko stavite na karticu, toliko možete i potrošiti. Što se tiče razlike između štednje na tekućem računu i štednje na računu za štednju, ako ugovorite neke od opcija Štednje, ostvarujete kamate na položeni iznos, dok zadržavanjem novca na tekućem računu ne dobivate dodatne pogodnosti. Prednost oročenja unaprijed je poznat i siguran iznos kamate, kao i više mogućnosti izbora roka oročenja. Dakle, ako ste odlučili štedjeti, radite to tako da ostvarite i kamate. Ako imate mobilni telefon i račun u OTP banci, koristeći uslugu SMS info, možete se informirati o stanju na vašem računu 24 sata dnevno preko Vibera i SMS poruka, s bilo kojeg mjesta gdje je dostupan wi-fi ili GSM signal.

 

Sigurnost i online plaćanje

 

Kada kupujete na internetu, uvijek obratite pozornost na to gdje i kako kupujete. Upotrebljavajte samo sigurne veze zaštićene lozinkom. Kad god je moguće, izbjegavajte javne i besplatne wi-fi mreže. Nikad ih ne upotrebljavajte za: online kupovinu, pristup svojem području na internetskoj stranici banke, pristup uslugama pohrane u oblaku (npr. iCloud i Google Drive). Provjerite pouzdanost internetske stranice i koristite se samo službenim aplikacijama. A važno je i sljedeće: nemojte kliknuti na poveznice ili otvarati privitke iz takvih poruka koje dobijete na e-mail (poveznice zaprimljene e-poštom). Nemojte odgovarati na takve poruke, nego odmah izbrišite poruku.

 

Kartične podatke unosite samo na stranicama sa zaštićenim pristupom – potražite https na početku adrese internetske stranice te ikonicu neotključanog lokota pored trake za adresu (s kao secure ili sigurno, a ne adresu s http prefiksom). Kliknite na lokot i provjerite odgovara li adresa internetske stranice trgovini u kojoj želite kupovati.
 

Dogodi li se neko fizičko oštećenje vaše bankovne kartice, posjetite najbližu poslovnicu OTP banke, kako bi djelatnici utvrdili stupanj oštećenja kartice i uputili vas u daljnje korake.

FOTO: CANVA PHOTOS, DEAN DROBOT, ILUSTRACIJA