LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski život

Kako financijski preživjeti početak akademske godine

Počeli ste se pripremati za početak fakulteta? Boli vas glava od svega što morate kupiti i platiti? Saznajte kako financijski preživjeti početak nove akademske godine.

Počeli ste se pripremati za početak fakulteta? Boli vas glava od svega što morate kupiti i platiti? Saznajte kako financijski preživjeti početak nove akademske godine.

Bez obzira na to jeste li svoj studentski račun pripremali za nadolazeće izdatke radom na sezoni ili štednjom – početak akademske godine uvijek je iz financijske perspektive težak i izazovan. Pogotovo ako ste brucoš pa morate kupiti laptop i mnoštvo stvari koje ćete koristiti u narednim godinama. U nastavku ćemo u osnovnim kategorijama popisati najčešće troškove da znate što vas čeka početkom listopada.

Opremanje domske sobe ili stana

Useljenje u dom ili stan često je veliki izazov na početku akademske godine i uvijek se dogodi da baš tu probijete svaki budžet koji imate. Treba kupiti sredstva za higijenu, sve za čišćenje, a tu su i osnovne namirnice, razne kućanske potrepštine... I taman kad mislite da ste sve kupili – treba vam još paket vješalica za ormar, sušilo za robu ili kuhalo za vodu/kavu. Naš je savjet da prema svojim navikama napravite popis i pratite gdje skuplje možete naći aktikle na akciji. Ako ste u domu ili stanu s prijateljem ili prijateljicom – dogovorite se da dijelite troškove za stvari koje će vam biti zajedničke.  

Garderoba

Kad se krenete pakirati i napravite veliko čišćenje ormara baš uvijek se pokaže da vam trebaju još jedne traperice, novi kaput ili neka kvalitetnija obuća za kišu. Zatim bi dobro došlo i još čarapa, koja dukserica itd. Popis se odulji, a troškovi rastu. Nećemo ni spominjati posteljine, ručnike, kuhinjske krpe i sve ostalo što ćete svakodnevno koristiti. Sve vam to treba, ali probajte posložiti prioritete pa što je nužno kupite odmah, a ostalo tijekom idućih mjeseci. Možete odmah naći i neki studentski posao (za čas se online učlanite u SC i otvorite račun u banci, drugo vam ništa ne treba) - dodatan prihod će značajno olakšati situaciju.

Školarina i ostali fakultetski troškovi

Ako morate platiti školarinu, u startu nabaviti sve knjige i materijale za učenje, novi laptop i(li) drugu opremu koja vam je ovisno o fakultetu potrebna za rad i učenje – razmislite o gotovinskom kreditu za obrazovanje. Svrha takvog kredita je upravo da vam olakša studentski početak, kamate su povoljne, a rok otplate 7 godina.

Planirajte. Razmislite što vam je stvarno neophodno. Štedite. I sretno!