LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti i financije

Kako do gotovine kad nema bankomata u blizini?

Virtualni savjetnik OTP banke skreće pozornost na nekoliko važnih stvari o kojima je dobro biti informiran prije putovanja!

Virtualni savjetnik OTP banke skreće pozornost na nekoliko važnih stvari o kojima je dobro biti informiran prije putovanja!

Prije nego odete na ljetni odmor (a realno i putovanje u bilo kojem periodu godine), važno je da provjerite gdje na lokaciji možete podići gotovinu, da ste svjesni dnevnih limita na računu te da znate kako provjeriti detalje transakcija kod plaćanja mobilnim ili internetskim bankarstvom. U pomoć s informacijama, kao i uvijek, pomaže Virtualni savjetnik OTP banke.

Ako u blizini nemate bankomat, gotovinu sa svog tekućeg računa možete podići i na svim prodajnim mjestima Tiska. Za korisnike debitnih kartica OTP banke d.d. za građane naknada za ovu transakciju iznosi samo 0,66 eura! Slično kao na bankomatu, prilikom podizanja gotovine na prodajnom mjestu Tiska birate jedan od ponuđenih, unaprijed definiranih iznosa pa se prije korištenja usluge na prodajnom mjestu informirajte o kojim se iznosima radi.

Kad su u pitanju limiti za podizanje gotovine na bankomatima i plaćanje na prodajnim mjestima – postoje samo dnevni limiti. Možete ih postaviti pozivom Kontakt centru OTP banke d.d. na besplatni broj telefona 0800 21 00 21. Drugi limit oko kojeg biste trebali voditi računa jest onaj koji se tiče godina za otvaranje studentskog računa. Studentski tekući račun namijenjen je srednjoškolcima ili studentima starijima od 15 godina. Ako imate 15 godina ili više, preporučujemo ugovaranje besplatnog studentskog paketa OTP Indeks. U paketu brojne usluge možete ugovoriti jednostavnije i povoljnije – vođenje studentskog tekućeg računa i žiro-računa besplatno je, a prepaid-karticu, koja je idealna za vaše potrebe, možete ugovoriti bez upisnine i članarine. Besplatno je i korištenje mobilnog i internetskog bankarstva te OTP m-tokena. Za ugovaranje paketa dovoljno je predočiti indeks ili potvrdu o upisanoj školskoj godini. Izvanredni studenti također imaju pravo na ugovaranje studentskog paketa.

Ne postoji limit novca koji možete imati na vašem žiro-računu. I mali podsjetnik za one koje još buni razlika između tekućeg i žiro-računa. Žiro-račun je prometni račun za klijente domaće i strane fizičke osobe koje ostvaruju prihode na temelju ugovora o djelu, honorara, autorskih naknada, stipendija, zarada učenika i studenata od servisa/udruga, stalnih priljeva i slično, koji podliježu nadzoru po osnovi fiskalnih obveza, radi primanja uplata i obavljanja isplata u granicama raspoloživih sredstava na računu.

Ako imate novi mobitel i želite na njemu aktivirati OTP m-banking, prvo trebate instalirati aplikaciju. Puni naziv aplikacije je OTP m-banking HR. Putem usluge internetskog bankarstva možete zatražiti aktivaciju, a nakon odobrenja zahtjeva, poveznica za preuzimanje aplikacije i inicijalna zaporka koja je potrebna za njezinu aktivaciju bit će vam dostavljena SMS porukom. Ako nemate uslugu internetskog bankarstva, imate još dvije mogućnosti. Prva je nazvati Kontakt centar na besplatni broj 0800 210 012, čiji će vas djelatnici dalje uputiti kako ponovno aktivirati aplikaciju, za koju je potrebno dobiti inicijalne zaporke. Druga je mogućnost posjetiti najbližu poslovnicu banke gdje će vas, također, djelatnici uputiti kako aktivirati aplikaciju.

Pregled obavljenih transakcija, kao i upravljanje financijama općenito, omogućuju online usluge OTP banke d.d., odnosno mobilno i internetsko bankarstvo. Ako je provedeno plaćanje preko aplikacije mobilnog bankarstva OTP banke d.d., onda možete provjeriti provedenost naloga, odnosno je li plaćen, u Glavnom izborniku > Pregled naloga. Potvrdu plaćanja možete jednostavno poslati na vlastitu ili proizvoljno upisanu e-adresu. Detaljne upute možete pronaći ovdje. Ako ste plaćanje proveli preko usluge internetskog bankarstva, onda je potrebno u glavnom izborniku odabrati opciju Pregled naloga. Za slanje potvrde plaćanja potrebno je u glavnom izborniku odabrati opciju Ispis potvrde plaćanja, gdje se onda može odabrati ili ispis same potvrde ili preuzimanje u PDF formatu. Upute možete pronaći ovdje.

FOTO: PEXELS