LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
OTP banka d.d.

Istraživanje o financijskoj pismenosti pokazalo izuzetan interes mladih za učenjem o financijama

Što je deviza, blue chip, bitcoin te kako se računaju kamate, samo su neka od pitanja na koja su odgovarali sudionici velikog istraživanja koje smo proveli u studenom – troje sretnika osvojilo je i vrijedne nagrade.

Što je deviza, blue chip, bitcoin te kako se računaju kamate, samo su neka od pitanja na koja su odgovarali sudionici velikog istraživanja koje smo proveli u studenom – troje sretnika osvojilo je i vrijedne nagrade.

Studentski.hr je tijekom studenog provodio kampanju Mladi i novac: tragom financijskog znanja, u sklopu koje se provelo i veliko istraživanje o financijskoj pismenosti, u suradnji s OTP bankom d.d. U istraživanju su ispitanici mogli ocijeniti svoje financijsko znanje, ali i provjeriti koliko su upoznati s bankarskim pojmovima, poput blue chipa, deficita, javnog duga, računanja kamata i slično, a odgovore donosimo u nastavku teksta.

Istraživanju se priključilo 1.042 ispitanika, od kojih je 73 posto žena i 27 posto muškaraca, a njih polovica dolazi iz naselja s više od 10 000 stanovnika. Odaziv mladih između 18 i 24 godine bio je izuzetno visok, čak 84 posto ispitanika pripada toj skupini, a najviše njih, 32,1 posto, nalazi se na trećoj godini studija.

Graf 1. Godina studija
 

Kod samoocjenjivanja vlastite financijske pismenosti, ispitanici nisu bili odviše darežljivi – 41,1 posto ispitanika ocijenilo se prosječnom ocjenom, trojkom, njih 28,6 posto četvorkom, 16,1 posto dvojkom i samo 10,7 posto peticom.

Velika većina ispitanika, njih 55,4 posto, o financijskoj pismenosti informira se samostalno, preko interneta. Financijske savjete od pouzdanih osoba traži 21,4 posto ispitanika, a samo njih 16,1 posto u banci gdje su provjereni izvori informacija. Ipak, samo se 7,1 posto ispitanika ne informira o financijskoj pismenosti, što je pokazatelj da se mladi žele informirati o financijama.

To nas vodi do sljedećeg pitanja koje se odnosilo na mjesto na kojem bi informiranje o financijskoj pismenosti trebalo biti više zastupljeno. Čak se 92,9 posto ispitanika složilo da bi informiranje trebalo biti zastupljenije u školama.

Graf 2. Informiranje o financijskoj pismenosti trebalo bi biti više zastupljeno
 

No, mladi su u nadolazećim pitanjima pokazali znanje naučeno na internetu. Tako je 71,4 posto ispitanika za debitnu karticu prepoznalo da se radi o kartici tekućeg računa, dok je njih 28,6 smatralo da je u pitanju kartica s odgodom plaćanja.

Ispitanike je zbunilo pitanje o bruto 2 plaći, za koju je tek 62,5 posto ispitanika prepoznalo da se radi o iznosu koji poslodavac mora zaraditi kako bi zaposleniku mogao dati neto plaću.

Graf 3. Bruto 2 iznos plaće je:
 

No, ispitanici su pokazali izvrsno poznavanje pojma kamate, gdje je 96,5 posto njih odgovorilo točno, a slična situacija je bila i kod pojma zatezne kamate, kod koje je 94 posto ispitanika odgovorilo točno. Odlično znanje pokazalo se i kod pojmova deviza, tečaja, suficita i deficita, gdje je više od 90 posto ispitanika pružilo točan odgovor.

100 posto ispitanika odgovorilo je točno na samo jedno pitanje: Što je bitcoin?. S obzirom na to da je mlađa generacija odrasla s tehnologijom, ovaj rezultat bio je (vjerojatno i) očekivan.

Graf 4. Bitcoin je:
 

Za razliku od bitcoina, idući pojam jako je namučio ispitanike – za javni dug je 53,6 posto ispitanika odgovorilo netočno. Manje od polovice ispitanika prepoznalo je da se radi o dugu državnih, javnih službi.

Graf 5. Javni dug je:
 

Anuitet je također doveo ispitanike u dilemu, ali je većina, njih 62,5 posto ipak odgovorila točno. No, ispitanici zato nisu imali problema s definiranjem inflacije, koju su i sami doživjeli, pa je tako 87,5 posto točno odgovorilo na to pitanje.

Blue chip pripada pojmovima koji su se pokazali nepoznatima za gotovo polovicu ispitanika. Samo je 57,1 posto njih prepoznalo da se radi o kvalitetnim i stabilnim dionicama uglednih kompanija.

 
Graf 6. Bluechip je:
 

Međutim, ispitanici su pokazali izvrsno poznavanje praktičnog dijela financijske pismenosti, posebno u pogledu računanja neto plaće, gdje je čak 82,1 posto njih odgovorilo točno. Izvrsno znanje pokazali su i kod računanja kamatne stope – 83,9 posto ispitanika odgovorio je točno.

A ni računanje inflacije nije zadavalo nikakve glavobolje ispitanicima, pa su tako procijenili da ako stopa inflacije iznosi tri posto godišnje, 50 EUR će nakon godine dana vrijediti približno tri posto manje.

Izvrsno računanje pokazali su na sljedećem primjeru, gdje je točan odgovor pružilo čak 91,1 posto ispitanika.

 
Graf 7. Koliko iznose kamate na jednogodišnje oročenje 1000 EUR uz godišnju kamatnu stopu od 5%?
 

Istraživanje je pokazalo da su mladi zainteresirani za učenjem o financijama te za rad na poboljšanju vlastite financijske pismenosti, a najviše prepoznaju potrebu učenja o bankarskim pojmovima u školama, pošto je to znanje koje će im služiti cijeli život.

U sklopu istraživanja našlo se i jedno nagradno pitanje na kojem su sudionici trebali pokazati svoju kreativnost – Provjeri što ti OTP banka d.d. nudi u besplatnom studentskom paketu OTP e-Indeks i navedi postoji li još neki bankarski proizvod ili usluga koju bi dodao/la u paket kako bi on za tebe bio savršen. 

A troje ispitanika koji su pokazali iznimnu kreativnost i osvojili odlične nagrade na Visa web prepaid kartici OTP banke d.d. jesu:

1. nagrada (1 x 200 EUR): Ana Špac iz Zagreba.
2. nagrada (1 x 140 EUR): Marija Dželalija iz Drniša.
3. nagrada (1 x 60 EUR): Nikola Jović iz Vrgorca.

Čestitamo sretnim dobitnicima i vjerujemo da će vam ovi iznosi podebljati studentski budžet!

FOTO: UNSPLASH, ILUSTRACIJA