LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ljetni smještaj

Istražili smo koliko iznosi cijena ljetnog smještaja i u drugim hrvatskim gradovima

Donosimo cijene ljetnog smještaja u studentskim domovima diljem Hrvatske.

Donosimo cijene ljetnog smještaja u studentskim domovima diljem Hrvatske.

Nakon što smo nedavno objavili članak o porastu cijena ljetnog smještaja u Zagrebu, istražili smo ponudu i u drugim hrvatskim gradovima u kojima se studenti nerijetko zadržavaju i preko ljeta.
 
VEZANO: Studenti bijesni zbog visoke cijene ljetnog smještaja u domu


SPLIT

U Splitu, glavnoj studentskoj destinaciji na obali, situacija je specifična. Iako veliki broj studenata i ljeto provodi u gradu pod Marjanom, njihovi studentski domovi se za vrijeme sezone pretvaraju u hostele, stoga oni imaju dvije opcije: iseliti i preseliti u stan ili ostati i plaćati hostelsku cijenu. SD Kampus nudi smještaj po 44 eura za noć, baš kao i SD Bruno Bušić, dok je SD Spinut nešto povoljniji i tamo je cijena noćenja 37 eura.

PULA

Pulski studenti ljetni smještaj u domu mogu koristiti isključivo ako su i tijekom akademske godine boravili u njemu. Pola mjeseca boravka u domu će platiti 600 kuna, a ako se odluče ostati cijeli mjesec, plaćaju iznos od 1200 kuna. Sve novoopremljene sobe imaju LCD TV, sef, privatnu kupaonicu s tušem i besplatnim toaletnim potrepštinama, hladnjak i prostor za pohranu prtljage te garderobni prostor. Korisnici imaju pristup zajedničkoj kuhinji na svakom katu, a korištenje domske posteljine i ručnika je besplatno.

OSIJEK

Na istoku Hrvatske, u Osijeku, 2018. godine je bilo potrebno odvojiti 875 kuna za cijeli mjesec boravka u studentskom domu preko ljeta i 437,50 kuna za pola mjeseca. Ovogodišnje cijene još uvijek nisu dostupne, niti je prijava za ljetni smještaj započela.

VARAŽDIN

Studenti u Varaždinu su 2020. godine plaćali 1290 kn za jednokrevetnu sobu, 990 kn za dvokrevetnu te 780 kn za trokrevetnu sobu. Cijena noćenja za jednokrevetnu sobu iznosila je 43 kune s PDV-om, odnosno 33 kune za dvokrevetnu te 26 kuna za trokrevetnu sobu, a studenti koji su koristili uslugu smještaja, bili su dužni platiti turističku pristojbu u iznosu od 10 kuna po danu. Ta odluka nije se ticala studenata sa 70-postotnim invaliditetom ili onih studenata koji su radili na ugovor o obavljanju studentskog posla ili prakse.

Za cijenu ljetnog smještaja pitali smo i Studentski centar u Rijeci, no do objave ovog članka, nismo dobili njihov odgovor. 

Iz svega proizlazi da je ljetni smještaj u Zagrebu, koji je do prošle godine iznosio 900 kuna za mjesec i pol dana, najjeftiniji u Hrvatskoj. Nova cijena od 1300 kuna za mjesec i pol dana također bi bila jeftinija od Pule, Splita i Osijeka. Odluku o novoj cijeni smještaja Studentski centar u Zagrebu donijet će na idućoj sjednici Upravnog vijeća Studentskog centra u Zagrebu.
FOTO: STUDENTSKI.HR