LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Potraga za smještajem

Istražili smo kako se kreću cijene najma u četirima studentskim gradovima

Kolovoz je već tradicionalno rezerviran za jednu od najvećih studentskih muka i briga, a to je upravo smještaj.

Kolovoz je već tradicionalno rezerviran za jednu od najvećih studentskih muka i briga, a to je upravo smještaj.

Studentski život vrlo je stresan, a pogotovo kada je u pitanju rješavanje stambenog pitanja. Većina studenata se prilikom odlaska na studij mora odseliti od kuće, a kako studenti baš i nisu poznati po nekim velikim bogatstvima, potrebno je pronaći što jeftiniju opciju.

Naravno, najbolja su opcija upravo studentski domovi, ali nisu svi te sreće da uspiju ostvariti pravo na smještaj u domu. Nakon toga postoji nekoliko opcija, kao što su učenički domovi ili privatni domovi, ali većina studenata je na kraju primorana tražiti stan.

Postoji mali milijun stvari na koje je bitno paziti prilikom traženja stana – od toga s kime ćete biti u stanu, pa do lokacije, procjene stanodavaca, energetske učinkovitosti prostora… Zaista, mali milijun stvari. Međutim, najbitnija je stvar za većinu upravo cijena.

Inflacija je i dalje velik problem, a koliko se to zaista odrazilo na najam stanova? Donosimo kratki pregled stanja u četirima najvećim gradovima.

 

Zagreb


Za početak, Zagreb ima najviše opcija jer je najveći grad, pa samim time i najveći broj studenata tu dolazi studirati. Najjeftiniji smještaj je u SD Lašćina – 27 eura, bez obzira na to jeste li u dvokrevetnoj ili jednokrevetnoj sobi. Najskuplja su opcija sobe u 11. i 12. paviljonu u SD Stjepan Radić, za što ćete mjesečno morati izdvojiti 80 eura.

U Zagrebu je trenutno sa stanovima problem i to što velik broj ljudi uređuje svoje prostore za najam radnicima. Naglašeno je to odmah u samom opisu oglasa, ali time otpada dobar dio jeftinijeg smještaja.

Među jeftinijim opcijama na koje smo naišli tako je soba od 24 m², u kojoj su smještena dva ležaja, a kuhinju i kupaonicu dijelite s još dvije muške osobe. Za to ćete morati platiti samo 140 eura najam, plus 40 eura režije – naravno, sve po osobi. Postoji i mogućnost da budete sami, tad ćete plaćati 250 eura najam, a režije ostaju na 40 eura.

Ako pak želite biti sami, najjeftinija opcija na koju smo naišli je jednosoban stan u Gornjoj Dubravi od 33 kvadrata, za koji ćete mjesečno morati izdvojiti 250 eura, plus režije. Po fotografijama, čini se da je prošlo puno vremena otkako se ulagalo u stan. Pogledali smo i kakva je situacija na u Facebook grupama. Ako želite biti u jednosobnom stanu, morat ćete izdvojiti barem 400 eura, plus režije.

 

Split
 

U Splitu postoje tri studentska doma i jedan učenički-đački. Cijene za sve četiri opcije nalaze se na stranicama SC-a, pa je tako najjeftinija opcija smještaj u trokrevetnoj sobi u Studentskom domu Bruno Bušić, gdje ćete mjesečno plaćati 65,03 eura. Najskuplja opcija je jednokrevetna soba na Kampusu (Studentski dom Dr. Franjo Tuđman), koju ćete platiti 118,12 eura.

Veliki problem kod iznajmljivanja u Splitu, kao i u svim ostalim gradovima na obali, jest to što je najam moguć samo kada nije sezona. Velik broj studenata tako ostane bez krova nad glavom u lipnju – taman usred kolokvija, pisanja seminara i pripremanja za ispitne rokove.

Pregledavajući oglasnike, naišli smo na garsonijeru od 10 kvadrata, za koju biste mjesečno trebali plaćati 250 eura, plus režije. I naravno, stan je dostupan od studenog do lipnja. Ako su vam opcija cimeri, iznajmljuje se stan od 90 kvadrata za tri osobe – 200 eura po osobi, plus režije. Ali barem vas neće izbaciti kad dođe sezona, najam je kroz cijelu godinu.

 

Rijeka


Rijeka ima dva studentska naseljaIvan Goran Kovačić i Trsat. U IGK ćete morati izdvojiti do 52 eura za smještaj u dvokrevetnoj sobi, dok je na Trsatu potrebno mjesečno plaćati 73,99 eura.

Kad su u pitanju stanovi, u Rijeci ćete pronaći cimerstvo već od 150 eura po osobi (plus režije), ali ako želite biti sami u stanu, morat ćete potrošiti nešto više. Najjeftinija opcija koja je trenutno u ponudi je garsonijera od 37 kvadrata za 250 eura, plus režije.

 

Osijek


U Osijeku je smještaj u trokrevetnoj sobi 70 eura mjesečno, u dvokrevetnoj 99 eura, a ako želite biti sami u sobi, morat ćete mjesečno izdvojiti 130 eura. Iako domovi i nisu najjeftiniji, cijene stanova niže su nego u ostalim gradovima. Cimerstvo možete pronaći već za 100 eura po glavi plus režije. Još i bolje, za garsonijeru ćete morati izdvojiti 145 eura, plus režije.

FOTO: UNSPLASH