LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
BOGATA FINANCIJSKA SREDSTVA

Hrvatska dodjeljuje stipendije mladim kršćanima iz zemalja u razvoju

Predviđena financijska sredstva za mlade kršćane iz zemalja u razvoju su 200 000 eura, a preko njih se mladima od 18 do 24 godine osiguravaju stipendije za troškove studiranja i smještaja u Hrvatskoj.

Predviđena financijska sredstva za mlade kršćane iz zemalja u razvoju su 200 000 eura, a preko njih se mladima od 18 do 24 godine osiguravaju stipendije za troškove studiranja i smještaja u Hrvatskoj.

Na stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja stoji informacija o tome da Hrvatska vlada dodjeljuje stipendije za preddiplomski i diplomski studij na sveučilištu mladim kršćanima od 18 do 23 godine iz zemalja u razvoju za akademsku godinu 2023/2024, a kako pišu na stranici MZO-a, riječ je o inicijativi koja ima za cilj promicanje prava na obrazovanje, međuovisnosti ljudskih prava, mira, sigurnosti i održivog razvoja, te zaštitu prava vjerskih grupa.

Hrvatske stipendije za mlade progonjene kršćanm iz Bliskog istoka, Azije i Afrike, uvedene su na inicijativu zastupnice u Hrvatskom saboru Marijane Petir kao rezultat njezinog amandmana na državni proračun za 2021. godinu, koji je Vlada Republike Hrvatske tada prihvatila, a predviđena financijska sredstva su 200 000 eura.

Naime, to je druga godina da Hrvatska dodjeljuje takve stipendije, a preko njih se osigurava mjesečni novčani iznos za osobne potrebe, troškove smještaja u studentskom domu, zdravstveno osiguranje, školarinu, javni prijevoz, troškove, poput upisnina, knjiga i slično, a stipendistima se plaća i zrakoplovna karta za dolazak u Hrvatsku i putno osiguranje. Također, jednom u dvije godine plaća im se i povratna zrakoplovna karta.

Ipak, nakon završetka studija, stipendisti su dužni vratiti se u svoje matične zemlje te se očekuje se da će sa znanjima dobivenim ovdje doprinijeti razvoju svojih zajednica.

Postupak odabira stipendista provest će se preko lokalnih crkvenih zajednica i biskupija do kraja lipnja 2023. godine, međutim oni samo dostavljaju popis, a Ministarsvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova donosi zadnju riječ. 

Kako piše Telegram, kada je o selekciji riječ, situacija je prije dvije godine bila drugačija, a tada su morali na e-mail adresu Ministarstva znanosti poslati motivacijsko pismo, životopis, svjedodžbu ili diplomu, podatke o zdravstvenom stanju te pismo preporuke lokalne župe ili crkvene zajednice.

 
FOTO: UNSPLASH