LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Virtualni savjetnik OTP banke d.d.

Gotovina, putovanja i sigurnost – sve što trebate znati

Gdje je najbliži bankomat? Kako nabaviti gotovinu u stranoj valuti (koja nije euro)? Kako sigurno koristiti kartice? Odgovore saznajte u tekstu.

Gdje je najbliži bankomat? Kako nabaviti gotovinu u stranoj valuti (koja nije euro)? Kako sigurno koristiti kartice? Odgovore saznajte u tekstu.

Idete na more, a niste sigurni imate li u blizini svoj bankomat? Što ako ga nema, kako dizati novac bez provizije ili uz minimalnu proviziju? Morate li imati tri različite kartice za tekući, žiro i devizni račun? Zašto uopće trebate imati žiro račun? Planirate putovanje u neku daleku zemlju, kako nabaviti gotovinu u drugoj valuti? Napunili ste kasicu prasicu i zanima vas je li moguće sve te kovanice uplatiti na račun? Ovo je samo dio pitanja koja su pristigla u sandučić Virtualnog savjetnika OTP banke d.d. Odgovori su u nastavku.
 

Mreža bankomata OTP banke d.d. pokriva mnoge hrvatske gradove kao i manja mjesta, a točne lokacije bankomata možete jednostavno pronaći ovdje. Ako u mjestu u kojem se nalaziš nema OTP bankomata, ugovaranjem besplatnog online studentskog paketa OTP e-Indeks, uz brojne druge, ostvarujete i pogodnost podizanja gotovine na bankomatima drugih banaka jednom mjesečno bez naplate naknade. Također, gotovinu sa svog tekućeg računa možete podići na svim prodajnim mjestima Tiska. Naknada za tu uslugu iznosi samo 5 kuna, a popis prodajnih mjesta Tiska pronađite ovdje.

Ako u bilo kojem trenutku, na odmoru ili inače, posumnjate da je netko ukrao podatke s vaše kartice, hitno se obratite Kontakt centru OTP banke d.d. na brojeve telefona 0800 21 00 21 ili 072 21 00 21 radi blokade kartice, a oni će vam dati informaciju i uputu za eventualno daljnje postupanje. Budite oprezni prilikom korištenja internet bankarstva. Nikada nemojte unositi podatke s tokena na ekrane koji izgledaju neuobičajeno (primjerice, prikazuje se brojač ili poruka da je autentifikacija u tijeku) ili koji sadržavaju neobične poruke (ne sadržavaju hrvatske znakove, nisu pisani u skladu s hrvatskim pravopisnim pravilima), ili ako je proces na ekranu usporen.

Nemojte ni provoditi autorizaciju, odnosno unositi podatke s tokena (serijski broj tokena, APPLI_) ni na kojem ekranu, osim kad ste unutar internet bankarstva. Nikada nemojte na zahtjev drugih osoba odavati PIN, podatke o tokenu ili druge povjerljive podatke koji su povezani s vašim poslovanjem s bankom, pristupati nepoznatim stranicama ili otvarati stranice s poveznica dostavljenih u okviru sumnjive elektroničke pošte kako ne biste zarazili svoje računalo. Uz, to zaposlenici banke nikad neće tražiti odavanje povjerljivih podataka kao što su PIN, token i slično, stoga ih nikad ne govorite trećim osobama putem telefona, e-maila, ekrana računala ili na druge načine.

Ako se nađete u situaciji da ste online bankarstvom platili proizvod koji nikad niste dobili, možete se obratiti banci i tražiti povrat izvršenog plaćanja. U tom slučaju se banka obraća banci primatelja i dogovara povrat uz suglasnost primatelja plaćanja.

Uvid u financije, odnosno promete po, primjerice, studentskom tekućem računu može imati korisnik računa – vi. Pri otvaranju računa ili naknadno možete opunomoćiti najviše tri osobe. U ime maloljetne osobe, Ugovor o računu sklapa zakonski zastupnik ili skrbnik maloljetne, odnosno poslovno nesposobne osobe. Maloljetna osoba može otvoriti tekući studentski račun pod uvjetom da je stekla poslovnu sposobnost prije punoljetnosti uz predočenje osobne i druge javne isprave. Uzimajući u obzir navedeno, uvid u promete po računu uz korisnika računa mogu imati samo opunomoćene osobe ili ako se radi o maloljetnoj, odnosno poslovno nesposobnoj osobi, zakonski zastupnik ili skrbnik.

Kad su u pitanju kartice, morate imati tri kartice za tri različita računa (tekući, žiro, devizni). Svaki račun uz sebe vezuje jedinstvenu debitnu karticu, a kartica je vezana uz pojedinu vrstu računa. Ako, primjerice, imate honorarni posao ili radite preko studentskog servisa, svakako trebate imati račun na kojeg možete primiti sredstva. Preporučujemo ugovaranje besplatnog studentskog paketa OTP Indeks koji je namijenjen studentima ili srednjoškolcima starijima od 15 godina. U paketu brojne usluge možete ugovoriti jednostavnije i povoljnije – vođenje studentskog tekućeg računa i žiro računa za vas je besplatno, a prepaid karticu koja je idealna za vaše potrebe možete ugovoriti bez upisnine i članarine.

Za ugovaranje paketa OTP Indeks dovoljno je predočiti indeks ili potvrdu o upisanoj školskoj godini. Studentski paket možete otvoriti i ako studirate u inozemstvu. Ako pak planirate na put u inozemstvo i trebate gotovinu u drugoj valuti, u poslovnici OTP banke d.d. možete zatražiti one valute koje su objavljenje na tečajnoj listi. Tečajnu listu, kao i tečajni kalkulator možete pronaći ovdje. Što se tiče mijenjanja kuna u eure nakon uvođenja eura, o svim važnim informacijama vezanim za prijelaz s nacionalne valute na novu službenu valutu euro, banka će na vrijeme informirati svoje klijente kako bi se pripremili na nadolazeće promjene. Ovdje možete pratiti sve aktualne novosti po pitanju uvođenja eura.

Ima među vama i sretnika koji su prepunili kasice prasice pa se pitaju mogu li mijenjati male kovanice u poslovnicama. Dakle, kovanice možete uplatiti na svoj račun u poslovnici banke, do ukupno 1000 kuna bez naknade. Preko tog iznosa, uplata je moguća u skladu s Odlukom o naknadama.

Ako imate još bilo kakvih pitanja – pišite vašem Virtualnom savjetniku.


FOTO: PIXABAY