LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
OTP Virtualni savjetnik

Financije na lak i jednostavan način

Donosimo odgovore na pitanja koja su zadnjih dana pristigla u sandučić OTP Virtualnog savjetnika! Vjerujte da će vam biti drago pročitati ih, a i da biste voljeli da ste ovo prije znali.

Donosimo odgovore na pitanja koja su zadnjih dana pristigla u sandučić OTP Virtualnog savjetnika! Vjerujte da će vam biti drago pročitati ih, a i da biste voljeli da ste ovo prije znali.

Kad su financije u pitanju, uvijek nam nedostaje neka informacija, nismo sigurni razumijemo li dobro terminologiju i općenito usluge koje su nam na raspolaganju. I baš je zato tu Virtualni savjetnik OTP banke – da vam odgovori na sva vaša pitanja, na jednostavan i razumljiv način. U nastavku donosimo odgovore na pitanja koja su pristigla zadnjih dana u njegov sandučić, a za koja smatramo da će vam biti baš korisna.

Počnimo sa studentskim kreditima. Mnogi se studenti boje kredita i ni ne pomišljaju na to da se raspitaju o mogućnostima kreditiranja. Često zbog tog straha odustaju od svojih želja, primjerice od odlaska na studij u inozemstvo. Studentski krediti za obrazovanje namijenjeni su, između ostaloga, i studentima koji planiraju studij u inozemstvu. U OTP banci kredit za obrazovanje je moguće ugovoriti u visini od 10 000 do 20 000 eura. Rok otplate je od jedne do sedam godina – što znači da imate dovoljno vremena za slaganje održive financijske računice za vraćanje kredita. Kako biste ugovorili taj kredit, potrebno je biti korisnik jednog od besplatnih studentskih paketa, OTP Indeks ili OTP e-Indeks, te imati status redovnog ili izvanrednog studenta, dok se kreditna sposobnost utvrđuje individualno, sukladno aktima banke. I mala napomena za one koji planiraju baš dosta unaprijed – besplatan studentski paket u OTP banci moguće je ugovoriti i prije upisa fakulteta.

Vrlo važna stvar u planiranju financija jest praćenje i kontrola troškova. Upravljanje mjesečnim budžetom, kao i upravljanje financijama općenito, omogućuju vam online usluge OTP banke d.d., odnosno mobilno i internetsko bankarstvo. Ovdje možete pronaći detaljnije koje sve funkcionalnosti ima usluga OTP m-banking.

U sklopu besplatnog studentskog paketa OTP e-Indeks dobivate usluge mobilnog i internetskog bankarstva, kao i brojne druge (plaćanja preko mobilnog bankarstva prema svim računima unutar i izvan OTP banke bez naknade, eksterne uplate na račune bez naplate naknade, podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka jednom mjesečno bez naplate naknade, itd.). Paket možete jednostavno ugovoriti u samo 15 minuta u potpunosti online, bez odlaska u poslovnicu, a potrebno je pripremiti osobnu iskaznicu i potvrdu o studiranju koju možete preuzeti i preko sustava e-Građani. Više informacija o paketu OTP e-Indeks pronađite ovdje.

Vječna borba koju mnogi među vama vode odnosi se na razlikovanje tekućeg i žiroračuna. Da ponovimo gradivo: žiroračun namijenjen je svim povremenim uplatama na osnovu privremenog rada (primjerice, za rad preko studentskog servisa, za primanje stipendija, za dodjelu novčanih nagrada za izniman uspjeh na faksu i slično). Tekući račun namijenjen je redovnim primanjima, kao što su mjesečna plaća ili mirovina.

Kad smo kod računa, spomenut ćemo i dozvoljena i nedozvoljena prekoračenja. Nedozvoljeno prekoračenje je prekoračenje izvan okvira dopuštenog prekoračenja. Ako je klijent u nedozvoljenom prekoračenju dulje od 60 dana, ukida se dozvoljeno prekoračenje po ostalim osnovama. Postoje još dvije vrste prekoračenja po računu, prešutno i dozvoljeno prekoračenje, a o njima možete više saznati ovdje.

I na kraju, dva brzinska odgovora. U slučaju da trebate potvrdu o žiroračunu, istu je moguće zatražiti i preuzeti preko verificirane email adrese (ako su svi podaci ažurirani, verifikacija email adrese može se zatražiti pozivom Kontakt centru OTP banke d. d. na broj 0800 21 00 21 ili posjetom najbližoj poslovnici) te preko internetskog bankarstva. Izdavanje potvrde podrazumijeva naplatu naknade sukladno Odluci o naknadama. I ako još uvijek imate gotovinu u kunama, možete je besplatno zamijeniti za eure u svim poslovnicama OTP banke d. d., u poslovnicama FINE, Hrvatske pošte i banaka.

Pišite nam i dalje, Virtualni savjetnik jedva čeka vaša pitanja.

FOTO: PEXELS